Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolkommissionens förslag: "Så ska vi höja skolans kvalité och öka likvärdigheten"

Nu har Skolkommissionen kommit med förslag som ska höja kvaliteten och öka likvärdigheten mellan skolorna i landet.
– Vi behöver ett starkt och jämlikt skolsystem, säger Gustaf Fridolin (MP), utbildningsminister under en pressträff på torsdagen.

Annons

Skolkommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson överlämnar sitt slutbetänkande till utbildningsminister Gustav Fridolin i Rosenbad på torsdagen

Skolkommissionen tillsattes våren 2015 efter att en Pisa-rapport visat att svenska elevers skolresultat rasat rejält.

– Skolsystemet har varit en av orsakerna till det fallande kunskapstaket, säger Gustav Fridolin.

Skolkommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson presenterade under förmiddagen förslagen som ska höja kvalitén på skolan.

Obligatoriskt skola och en statlig delfinansiering till skolor med hänsyn till bland annat elevernas socioekonomiska bakgrund, är några av förlagen som ska få den svenska skolan på fötter igen.

För att minska segregationen inom den svenska skolan går det enligt Skolkommissionen inte att införa några generella regler för att komma till rätta med problemen.

– Vi föreslår att vi inför ett decentraliserat ansvar när det gäller huvudmännens ansvar att verka för varierad sammansättning av elever från olika bakgrund.

Gustav Fridolin under en pressträff på Rosenbad under torsdagen

Utbildningsministern håller med om att segregationen inom svenska skolan är problematisk.

– Vi har en bättre fördelning nu än för några år sedan. Men det är fortfarande så att några skolor tar emot fler nyanlända än andra. Det måste vi bryta, säger Gustav Fridolin.

Skolkommissionen föreslår även förändringar när det gäller urvalsregler för de som vill komma in på populära skolor.

– När det gäller fristående skolor föreslår vi att man avskaffar kötid som ett urvalskriterium om man har fler sökande än platser. I de situationerna ska man istället kunna använda sig av lottning.

De borgerliga riksdagspartierna uttryckte under dagen besvikelse över Skolkommissionens förslag. På mikrobloggen Twitter rasade partiledarna över förslagen.

En av de som kritiserade förslagen var tidigare utbildningsminsier Jan Björklund (L). Regeringen ska nu skicka förslaget på remiss.

Mer läsning

Annons