Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot åklagare efter kvinnomordet i Bromma

En 41-årig kvinna misshandlades till döds i somras och hennes 33-årige expojkvän dömdes till 18 års fängelse för det våldsamma dådet.
Nu anser riksåklagaren att åklagarna brustit i sin handläggning när de innan mordet valde att lägga ned en förundersökning om brott i nära relation.

Annons

En 33-årig man  åtalades för bland annat mord och grov fridskränkning. Den 41-åriga kvinnan utsattes för en hänsynslös misshandel i sitt hem i västra Stockholm. Hon blev så svårt slagen och sparkad att hon dog efter några dagar. På bilden: En nämdeman, till vänster, och åklagaren, till höger.

– Jag vill göra klart att mina synpunkter inte ska uppfattas som att åklagarna kan hållas ansvariga för det som senare inträffade, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp, i ett pressmeddelande.

Den 41-åriga kvinnan i Bromma anmälde att hennes 33-åriga ex-pojkvän utsatt henne för misshandel i maj 2016. Polisen inledde en förundersökning gällande grov kvinnofridskränkning. Några dagar senare berättade kvinnan i ett kort förhör i en polisbil att hon inte ville medverka i utredningen.

Förundersökningen lades ned den första juni. Kort därefter mördades kvinnan av exet. Mannen dömdes senare till 18 års fängelse för mord. Nu har riksåklagaren granskat hanteringen av ärendet.

– Min bedömning är att åklagaren borde ha beaktat omständigheterna kring förhöret och kallat kvinnan till ett nytt förhör på polisstationen, där hon i närvaro av sitt målsägandebiträde fått svara på om de uppgifter hon lämnat tidigare var riktiga och varför hon ändrat inställning, säger Kerstin Skarp.

Riksåklagaren konstaterar att en av åklagarna i fallet brustit i sitt arbete på ett sätt som inte har varit acceptabelt genom att lägga ned förundersökningen.

– Mycket talar också för att det fanns anledning att vidta ytterligare utredningsåtgärder med anledning av den stödbevisning som fanns.

Mer läsning

Annons