Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens vädjan efter gruppvåldtäkten i Uppsala som sändes live på Facebook: "Snälla sprid inte filmen"

En kvinna utsattes för en gruppvåldtäkt som sändes live på Facebook på söndagsmorgonen.
Filmen sprids på sociala medier och nu vädjar polisen till allmänheten att sluta med det.
– Det blir en fortsatt kränkning, säger Lisa Sannervik presstalesperson på polisens ledningscentral.

Annons

Tre män sitter anhållna misstänkta för en grov våldtäkt som sändes live på Facebook.

Flera personer såg hur en kvinna utsattes för en våldtäkt i en direktsändning på Facebook tidigt på söndagsmorgonen, Polisen kunde snart gripa tre män som senare anhölls av åklagare.

Filmen från händelsen kan fortfarande cirkulera på sociala medier.

– Vi uppmanar allmänheten att man inte ska dela filmen eller sprida den vidare på annat sätt. Det blir en fortsatt kränkning för den här utsatta kvinnan.

Polisen utesluter inte heller att det kan röra sig om ett brott att föra filmen vidare.

– Det kan vara tal om ett förtalsbrott. Den som har filmmaterial eller annan information kring den här våldtäkten ska skicka det vidare till polisen.

De gripna männen är anhållna. En av dem är misstänkt på sannolika skäl medan de andra två är skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden.

Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Uppsala, och Magnus Berggren, vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Uppsala under en pressträff på polishuset på måndagen.

– Vi har inte tillgång till visst filmmaterial men vi har inte allt. Vi har inte själva våldtäkten inspelad utan vädjar till den som har material att lämna det till oss, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagare och kammarchef, på en pressträff under måndagseftermiddagen.

Polisen arbetar nu med att säkra bevis och vittnesmål.

– Det är för tidigt att säga om det kommer bli aktuellt med häktning. Vi har en viss tid på oss så får vi se om misstankarna förstärks eller försvagas.

UPPSALA 20170123Magnus Berggren, vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Uppsala vill inte lämna ut några detaljer i ärendet eftersom utredningen enligt honom är i ettkänsligt läge.

Mer läsning

Annons