Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnade för sitt eget sms

Polisen gick på onsdagen ut med ett pressmeddelande om att bedragare skickade sms i deras namn och ville veta vad fok befann sig. De varnade allmänheten från att klicka på länken. Problemet: meddelandena kom visst från polisen.

Annons

Så här såg  de falska smsen ut enligt polisen.

Vi berättade om de falska textmeddelena i den här artikeln. I polisens pressmeddelande stod att de aldrig skickar sådana sms och uppanade allmänheten att radera meddelandet.

Men på onsdagseftermiddagen ändrades varningen på deras hemsida. Det visade sig att meddelandet visst kom från polisen. Genom en liten pilotstudie i norra Sverige gjordes försök att genom meddelandet komma i kontakt med nödställda personer. Det kände inte polisens nationella bedrägericentrum till.

– Det är ett fantastiskt system, när vi väl behöver det. Om någon ringer till oss från fjällvärlden när de gjort illa sig, kanske i en skid- eller skoterolycka – då kan vi skicka det här sms:et till dem och få fram en position på fem eller tio meters felmarginal. Då vet vi vart vi ska skicka resurserna, säger Oscar Berglund, polisen som troligtvis slog någon siffra fel när han skulle skicka meddelandet till en testtelefon till Aftonbladet.

Läs mer om hur det nya systemet fungerar i den här artikeln.

Mer läsning

Annons