Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro och terror hetaste ämnena i årets första debatt - se hela riksdagsdebatten här

Terrorism, krig, brottslighet och oro var de hetaste ämnena under årets första partiledardebatt i riksdagen.
– Jag talar till dig som bor i ett område plågat av brottslighet och som kanske inte vågar gå ut på torget. Den är den oron vi ska möta, sade statsminister Stefan Löfven (S).

Annons

Redan i början av dagen satte statsminister Stefan Löfven (S) tonen på debatten.

– Jag tror att många kommer att minnas 2016 som orons år. Ett år då allt det positiva i världen som sjunkande fattigdom och högre utbildningsnivå hamnade i skuggan av terror, krig och stigande temperaturer i ett rejält klimathot, sa Stefan Löfven.

Löfven tog även upp att han vill bekämpa gängkriminalitet och lovade bland annat att höja straffet för innehav av vissa vapen.

Statsminister Stefan Löfven talar under årets första partiledardebatt i Riksdagshuset i Stockholm.

Många av partiledarna pratade om den ökade oron i samhället. De pratade om tuffare tag mot kriminalitet och hårdare straff. Även terrorism togs upp för diskussion.

– Terroristerna är emot vårt sätt att leva. Men vi ska försvara det vi tror på. Ett öppet och demokratiskt samhälle där både kvinnor och män får ta plats, sade Anna Kinberg Batra (M).

Årets första partiledardebatt i Riksdagshuset i Stockholm.

Oppositionen krävde ökade försvarsanslag. Anna Kinberg Batra vill bland annat att försvaret får ytterligare 500 miljoner kronor till våren. Jan Björklund (L) höll med om att försvaret är i behov av mer pengar.

– 1997 utgjorde försvaret två procent av BNP och då hade vi inte ens en hotbild. I år kommer siffran att sjunka under en procent. 2015 års försvarsbeslut är som ett stort svart hål, sade Jan Björklund (L).

Minskade anslag

Sverigedemokraterna har krävt att SMHI ska få mindre pengar eftersom partiet anser att de att väderinstitutionen ägnar sig åt propaganda. Partiet vill skära ned anslagen med drygt 10 miljoner.

Det ifrågasattes hårt av Jonas Sjöstedt (V) som ville ha svar på när SMHI haft fel i sin forskning.

– Vilka andra myndigheter vill ni stänga ner som inte passar er världsbild? Finns det några andra vetenskapliga institutioner ni vill stänga?

Jimmy Åkesson menar att det rör sig om en minskning med anslagen på ett fåtal procent och att de inte vill lägga ner SMHI.

– Det är inte orimligt på något vis, sade han.

Mer läsning