Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IS-sympatisör frias för terrorbrott i Malmö

En 30-årig man friades idag för terrordåd efter att han misstänks ha kastat brandbomber mot en bönelokal i Malmö förra året.
Mannen påstods ha utfört dådet i terrorsekten Islamiska statens (IS) namn.

Annons

Muslimska kulturföreningen Aldorrs lokal i Malmö utsattes för brandattentat den 11 oktober.

Mannen åtalades för att i oktober förra året ha försökt sätta eld på en bönelokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö genom att kasta brandbomber mot byggnaden.

Brandattentatet uppmärksammades världen över efter att IS tagit på sig dådet. Nu fastslår tingsrätten att det inte är bevisat att mannen utfört ett terrorbrott.

– Ett av rekvisiten för att den aktuella branden ska bedömas som ett terroristbrott är att gärningen objektivt sett allvarligt har kunnat skada staten Sverige. Så har enligt tingsrätten inte varit fallet utan för det krävs gärningar av en helt annan och mycket allvarligare beskaffenhet, säger chefsrådman Lennart Strinäs i ett pressmeddelande.

Brandattentatet ska därför inte betraktas som ett terrorbrott anser tingsrätten – utan det ska rubriceras som en mordbrand.

Den tekniska undersökningen från brottsplatsen ska dock inte ha gett några fynd om kan binda 30-åringen till platsen. Inte heller ska det finnas något vittne som sett mannen utanför bönelokalen.

Lågt bevisvärde

Eftersom det saknas teknisk bevisning har åklagaren har byggt sitt åtal på indicier. Mannen ska bland annat ha befunnit sig i närområdet vid tidpunkten för branden. Via en mellanhand har han förmedlat information om branden till nyhetsbyrån Aamaq, som kontrolleras av IS.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att indicierna har ett förhållandevis lågt bevisvärde. Domstolen anser det bevisat att mannen är IS-sympatisör, men att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 30-åringen är identisk med gärningsmannen.

Åtalet ogillas – vilket innebär att mannen frias från misstankarna om både terrorbrott och mordbrand.

Mer läsning:

IS-sympatisör åtalas för terrorbrott efter moskébrand i Malmö

Carl Bildt hånar Donald Trumps tal om påstådd mörkning av terrorattacker: "Löjligt"

Mer läsning

Annons