Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första barnet fött efter insemination i Sverige av singelkvinna

Lagen om assisterad befruktning för ensamstående gick igenom i Sverige den 1 april 2016. Nu, nästan exakt ett år senare, är första barnet fött genom denna metod. Det rapporterar tidningen Vårdfokus.

Annons

Lagen om assisterad befruktning för ensamstående betyder att en kvinna utan partner som vill bli förälder inte behöver åka utomlands för spermiedonation och ivf-behandling.

Sedan ett år tillbaka kan singelkvinnor inseminera sig i Sverige. Men kötiden kan vara lång på grund av bristen på spermadonatorer.

I början av mars föddes det första barnet till en singelkvinna som inseminerats i Sverige. Kvinnan hade fått behandling vid en privat fertilitetsklinik, skriver Vårdfokus.

De privata klinikerna kunde ta emot kvinnor nästan omedelbart som lagen trädde i kraft, medans de offentliga vården har haft politiska beslut från varje landstings- eller regionstyrelse att ta hänsyn till. Nu har landsting och regioner godkänt finansieringen en efter en.

Men även om byråkratin nu har lossnat, kvarstår problem med brist på spermadonatorer. Det resulterar i att väntetiderna blir allt längre efter att utredningen är klar. I dag varierar kötiden för insemination med donerade spermier från nio månader upp till två år.

Mer läsning

Annons