Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera personer döda i misstänkta terrordådet i centrala Stockholm – "Det var som en flodvåg av människor, skrämda och chockade"

En lastbil har kört på folk på Drottninggatan i centrala Stockholm.
Polisen Stockholm gick på fredagskvällen ut med att den preliminära uppgiften om skadeläget är fyra avlidna och 15 skadade personer.
Man har även bekräftat att en person gripits för någon form av inblandning i det misstänkta terrorbrottet.

Annons

► Är du på plats? Kontakta DT på 023-936 82, mms/sms: 72023 eller mejl 72023@dt.se eller red@daladem.se, 023-475 75

Se livesändningen från tidigare i dag

På fredag eftermiddag strax innan 15.00-tiden ska en lastbil, ha kört in i folk på Drottninggatan i centrala Stockholm och vidare in i varuhuset Åhlens.

Enligt SvD utreder Polisen det inträffade som ett misstänkt terrorbrott.

Det kan också ha förekommit skottlossning på Fridhemsplan i samband med dådet, skriver Polisen på sin hemsida. Larmet kom till SOS Alarm 14.53. Det syntes rök från entrén till varuhuset och närliggande NK utrymdes. Människor låg skadade på gatan.

Läs även: Försvarsminister Peter Hultqvist om terrorattacken

En stor räddningsinsats pågick vid platsen. Polis, räddningstjänst och ambulanser var på plats. Olika uppgifter figurerade under kvällen angående antalet skadade och döda. Den officiella uppgiften från polismyndigheten var inledningsvis "Det finns dödsfall och flera skadade", men senare på fredagskvällen gick Polisen Stockholm ut med att den preliminära uppgiften om skadeläget är fyra avlidna och 15 skadade personer.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har lastbilen kört en längre sträcka på Drottninggatan. På Kammakargatan till Olof Palmes gata och på Kungsgatan syns glassplitter, hjulspår och andra tecken på fordonets framfart, skriver Dagens Nyheter.

Lastbilen ägs av Spendrups och blev stulen i samband med en restaurangleverans. Någon hoppade in i bilen och körde därifrån, uppger Spendrups till MittMedia.

Läs även: Spendrupslastbilen kapades av förövaren – "Chauffören är oskadd men chockad"

Lastbilen skulle leverera ölfat till en restaurang på Adolf Fredriks kyrkogata vid 15-tiden.

Polisen har sökt igenom lastbilen. Man har inte hitta några sprängmedel, uppger Aftonbladet.

Ett vittne säger till Aftonbladet: "Det lät som en bomb som exploderade och det började ryka kraftigt in genom huvudingången".

Erik Lång, från Borlänge, befann sig i närheten av händelsernas centrum när den kapade lastbilen mejade ned människor på Drottninggatan.

– Plötsligt kom det en massa människor rusande, berättar Erik.

– Det var som en flodvåg av människor, skrämda och chockade, säger Erik Lång.

Statsminister Stefan Löfvén har uttalat sig om dådet och han säger: "Sverige har blivit attackerat." Enligt Dagens Nyheter kallar han det ett ”fruktansvärt terrordåd".

Vissa uppgifter har cirkulerat om att en person är gripen för dådet. Bland annat skriver Aftonbladet att en man gripits i Märsta.

Vid klockan 20.40 kunde polisen bekräfta att ett gripande ägt rum av en person som misstänkts för någon form av inblandning i dådet.

TV: Julia filmade misstänkt gripande

Säkerhetspolisen skriver på sin hemsida att de arbetar tätt tillsammans med Polismyndigheten i den utredning som nu har inletts. "Samtidigt bedrivs ett intensivt underrättelsearbete i syfte att kartlägga den eller de som ligger bakom attentatet", enligt Säpo.

Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg uppger i samband med presskonferensen på fredagskvällen att det misstänkta terrordådet inte är förvånande, med tanke på liknande händelser utomlands.

Förundersökningen leds av den vanliga polisen.

– Säkerhetspolisen arbetar sida vid sida med polisen. Den inledande förundersökningen ska ligga på polisen. Alla våra resurser har gått igång, vi är väl övade på detta, säger Anders Tornberg vid 18.15-tiden, uppger Aftonbladet.

– Vi fokuserar på underrättelsearbete för att ta reda på vad som hänt och vem som gjort det här, fortsätter han.

Attacken skedde under radarn på Säpo.

– Vi hade inga indikationer på att det här var i görningen, säger Anders Thornberg.

Läs även: Han söks efter lastbilsattacken

Terrorexperten Hans Brun betonar vikten av att nu få reda på vad som verkligen har inträffat i centrala Stockholm.

– Det viktigaste just nu är att behålla lugnet och avvakta tills det finns verifierad information från myndigheten, säger Hans Brun till Aftonbladet.

Avspärrningarna på Kungsgatan har hävts. Och de flesta polisbilarna har åkt därifrån, rapportera Stefan Hazianastasiou i MM livesändning från Stockholm.

En handfull personer ska vårdas på Karolinska sjukhuset i Stockholm efter dådet.

"Det handlar om rätt allvarliga skador, men jag kan i nuläget inte kommentera mer om skadeläget", säger Nelson Follin, chefsläkare på sjukhuset till DN.

Kungen och drottningen avbryter sin resa i Brasilien – och återvänder omedelbart till Stockholm, uppger Expressen.

I väntan på att kungen är tillbaka i Sverige är kronprinsessan Victoria tillfällig statschef – och personal på Slottet hålls inlåsta.

– Jag och hela kungafamiljen har med bestörtning tagit del av informationen om eftermiddagens attentat i Stockholm, säger kungen i ett uttalande.

Rysslands president Vladimir Putin har skickat sina kondoleanser till kungen.

"I den här svåra timman lider ryssarna tillsammans med det svenska folket."

Även ärkebiskop Antje Jackelén har uttryckt sin sorg över det som hänt:

– Nyheter om terrordåd har nått oss allt för ofta under de senaste åren. De har kommit från många håll i världen. Vi har fruktat att det också kan hända i vårt land. Nu har det skett... Attacken drabbar oss alla, eftersom den är ett angrepp på ett liv i frihet och på grundläggande värderingar och rättigheter. Den hotar det som vårt samhälles liv bygger på, skriver hon på Svenska kyrkans hemsida.

Många kyrkor håller öppet med anledning av det inträffade.

Tele2 och Comviq tar bort alla avgifter för samtal, sms, mms och surf i Sverige, enligt ett pressmeddelande. Den fria trafiken gäller från och med den 7 april kl 14.45 och fram till den 8 april kl 14.45.

Tunnelbanan kom vid 20-tiden igång med samtliga linjer, men med störningar.

Läs även: Fredrik hörde kraschen när lastbilen körde in i folk på Drottninggatan

Läs även: Efter dåden i Stockholm: All tågtrafik till och från Stockholm har stoppats

Läs även: Erik från Borlänge: "Det var som en flodvåg av människor"

Läs även: Christine från Rättvik: "Människor som gråter och är i panik"

Läs även: Polisen höjer beredskapen i Dalarna

Läs även (Plus): Carl-Oskar Bohlin (m) om dådet i Stockholm: "En fruktansvärd handling som unisont ska fördömas"

Artikeln uppdateras

Mer läsning