Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorska nekades anställning efter att ha vägrat abort – Arbetsdomstolen: "Ingen diskriminering"

Barnmorskans religösa övertygelse fick henne att vägra att utföra aborter – men hon nekades samtidigt anställning när hon sökte jobb.
Nu har Arbetsdomstolen slagit fast att barnmorskan inte diskriminerades.

Annons

Arkivbild. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Domen som kom från Arbetsdomstolen under onsdagen är den första i sitt slag. Den kan nu komma att bli vägledande för hur sjukvården ska hantera religös övertygelse.

Det var under 2013 som barnmorskan nekades jobb på en sjukvårdsinrättning i Eksjö. Kvinnan berättade under arbetsintervjun att hon inte ville medverka vid aborter på grund av sin kristna tro.

Senare nekades kvinnan även jobb på två andra sjukhus i Jönköpings län. Kvinnan anmälde fallet till diskrimineringsombudsmannen – som inte ansåg att det rörde sig om diskriminering.

Fallet togs upp av Jönköpings tingsrätt som gav arbetsgivaren rätt. Kvinnan överklagade domen och drev fallet vidare.

.Arbetsdomstolen skriver i sitt beslut att barnmorskan inte nekades jobb på grund av sin religiösa övertygelse utan på grund utav att hon inte avsåg att utföra vissa arbetsuppgifter som ingick i anställningarna.

Region Jönköping har haft rätt att ställa kravet att alla barnmorskor ska vara beredda att arbeta med alla arbetsuppgifter inom kvinnoklinikerna, uppger Arbetsdomstolen.

Mer läsning

Annons