Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inomkyrklig väckelserörelse växer inifrån

Höstbasaren i Dalarnas Fritidsförenings lokal i Bodarna är ett sätt att få in pengar till föreningen.
Dalarnas Fritidsförening samlar laestadianer i området och verksamheten med stor tyngdpunkt på barn-och ungdomsaktiviteter.

De är så kallade gammellaestadianer, en inomkyrklig väckelserörelse i Svenska kyrkan. Gammellaestadianerna har sina gudstjänster både i Mockfjärds-och Gagnefs kyrkor, även i Jakobgårdarnas kyrka i Borlänge har gammellaestadianerna gudstjänst.

Rörelsen har sina rötter i Finland och församlingsmedlemmarna är i de flesta fall tvåspråkiga.

-All verksamhet bedrivs på finska och våra basarer ger pengar till våra verksamheter. Medlemsavgiften är låg, men vi får också in kollekt. Skillnaden mellan oss och en församlingsmedlem i Svenska kyrkan är att det enda som krävs i Svenska kyrkan är att döpas för att ingå i gemenskapen. Vi laestadianer döps men vi har även lika trosuppfattning vilket inte krävs inom Svenska kyrkan. Det syns också mer i vår vardag, vi använder till exempel inte preventivmedel. Alla barn är välkomna, alla barn tas emot, säger Timo Löppönen, laestadian och präst i Svenska kyrkan i Mockfjärd.

Därför växer rörelsen mest inifrån. Men Dalarnas Fritidsförening är inte ensam i kommunen om att vara en inomkyrklig väckelserörelse. Även Elimkyrkan i Gagnef påminner om laestadianerna, anser Timo Löppönen och Anne Lehtola, Dalarnas Fritidsförening.