Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inomkyrklig väckelserörelse växer inifrån

Höstbasaren i Dalarnas Fritidsförenings lokal i Bodarna är ett sätt att få in pengar till föreningen.
Dalarnas Fritidsförening samlar laestadianer i området och verksamheten med stor tyngdpunkt på barn-och ungdomsaktiviteter.

Annons

De är så kallade gammellaestadianer, en inomkyrklig väckelserörelse i Svenska kyrkan. Gammellaestadianerna har sina gudstjänster både i Mockfjärds-och Gagnefs kyrkor, även i Jakobgårdarnas kyrka i Borlänge har gammellaestadianerna gudstjänst.

Rörelsen har sina rötter i Finland och församlingsmedlemmarna är i de flesta fall tvåspråkiga.

-All verksamhet bedrivs på finska och våra basarer ger pengar till våra verksamheter. Medlemsavgiften är låg, men vi får också in kollekt. Skillnaden mellan oss och en församlingsmedlem i Svenska kyrkan är att det enda som krävs i Svenska kyrkan är att döpas för att ingå i gemenskapen. Vi laestadianer döps men vi har även lika trosuppfattning vilket inte krävs inom Svenska kyrkan. Det syns också mer i vår vardag, vi använder till exempel inte preventivmedel. Alla barn är välkomna, alla barn tas emot, säger Timo Löppönen, laestadian och präst i Svenska kyrkan i Mockfjärd.

Därför växer rörelsen mest inifrån. Men Dalarnas Fritidsförening är inte ensam i kommunen om att vara en inomkyrklig väckelserörelse. Även Elimkyrkan i Gagnef påminner om laestadianerna, anser Timo Löppönen och Anne Lehtola, Dalarnas Fritidsförening.