Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ciya Hajo om sin långa väg från Syrien till mästarklass i Falun: "Måste ta sina chanser"

Ciya Hajo var fem år när familjen flydde från Syrien för att starta ett nytt liv i Alfta.
Där lades också grunden till en framgångsrik karriär som innebandyspelare på högsta nivå.
– Jag har fått min del av rasism, men alltid försökt vara positiv och ta mina chanser, säger den 30-årige centern, flerfaldig svensk mästare i IBF Falun.
Nyligen föreläste Ciya, tillsammans med lillebror och klubbkamraten Hassan, om sin resa.

Annons

Ciya Hajo har nästan inga tydligare minnen från sina första fem år som kurd hemma i Qamislo, en stad med runt 200 000 innevånare i nordöstra Syrien.

Ciya Hajo – en energisk och trägen slitvarg i IBF Falun.

– Det är liksom bara små glimtar av både hemska och bra saker. Jag minns ett olivträd hemma på gården, och jag minns min farmor lite. Men det mesta är helt borta, säger Ciya Hajo, som hade en ganska besvärlig barndomstid präglad av sjukdom.

Läs mer: "Musketörerna" från Alfta laddade om

– Jag fick lunginflammation, som blev felbehandlad. Och det sänkte mitt immunförsvar för en längre tid, det var kämpigt.

Väl på plats i trygga Sverige, och lilla Alfta, kunde både familjen Hajo och Ciya hitta nya krafter och nytt hopp.

Det var då mamma Golzine, pappa Moustafa, systern Cimen och mellanbror Kandal. Lillebroro Hassan, 21 år i dag, kom lite senare och är född i Sverige.

Banden till Syrien och till Qamislo finns kvar, och är starka.

– Vi har ett hus där, och förr brukade vi göra en resa varje sommar. Men nu är det så oroligt, så det var ett tag sedan. Men många släktingar finns kvar där, de flesta på mammas sida. Hon ringer dit hela tiden, säger Ciya, som såklart mår illa över hemlandets trasiga tillstånd.

– Jag såg bilder på facebook där stora delar av staden har bombats sönder. Men ännu så länge står vårt hus kvar.

Ciya och Hassan Hajo efter 6–4 mot Linköping i SM-finalen 2015. Tredje raka guldet bärgat.

Den historien, plus mycket annat, tog Ciya upp som gästföreläsare i Krylbo tillsammans med 21-årige lillebror Hassan – även han numera ordinarie i superligans topplag IBF Falun.

Läs mer: Tre raka SM-guld

Och det var en prövning i sig.

– Jag har alltid haft så svårt att stå inför många människor och prata. Det var lika i skolan, i klassen var man Alan Ballan men inför fler var det rena skräcken. Jag kunde sjukanmäla mig för att slippa undan, berättar Ciya, som samtidigt har låtit en annan princip regera över den negativa känslan.

– Det handlar så mycket om att våga, att ta chansen när du får den. Det gäller även i sporten. Jag fick höra en hel del när jag var yngre, det var en del rasism både på och utanför planen. Men jag valde att fokusera på det positiva i stället, säger Ciya Hajo, som även fixade föreläsningen, och gästträningen, utan några problem.

Hösten 2008 var Ciya Hajo redo att lämna  Alfta Indians och lyfta mot nya mål i Falun.

Läs mer: Bröderna som ger energi

– Det var mest bara roligt, säkert något vi kan göra igen. Lite mer övning har jag fått på senare år som rektor för IBF Summercamp, då blir det att snacka inför drygt tvåhundra föräldrar och unga spelare, säger Ciya Hajo, alltmer engagerad i att fostra kommande generationer storspelare.

Han gör sin första hösttermin på nya jobbet som lärare/instruktör på idrottsgymnasiet och friskolan Hagströmska i Falun.

– Det är rena drömjobbet för mig. Det är en verksamhet som vuxit rejält de senaste åren, bara på innebandylinjen har vi hundra elever. De får tio timmar extra träning i veckan. Jag hade önskat det funnits något liknande när jag gick i skolan, det var kanske inte riktigt lika seriöst i Mora på den tiden. Nu önskar jag att lite fler invandrare tar chansen, säger Hajo, som under sina vingar har flera unga talanger från både Bollnäs (som tvillingarna Frida och Clara Hellgren) och Alfta (som Antonio Gomez).

De tre musketörerna från Alfta spelade flera säsonger tillsammans i IBF Falun när klubben startade sin resa mot toppen: Patrik Malmström, Ciya Hajo och Kristoffer

Den nya säsongen har Faluns startat i täten men Ciya Hajo aningen småsegt, som brukligt. Energilirarens bästa tid brukar vara slutspelet.

– Jag var sjuk i flera veckor och har missat några matcher. Jag körde så hårt på försäsongen att jag bröt ned immunförsvaret. Det är som det brukar vara, jag och Emil Johansson turas om att vara sjuka. Jag tror det beror på att vi har minst med underhudsfett i laget, säger Ciya Hajo.

Lillebror Hassan Hajo får alltmer speltid och har noterat tre poäng (2+1) på de elva första matcherna.

På lördag väntar bottenlaget Höllviken på hemmaplan.

Håll koll på hälsingesporten med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Nummer 97 får hemmahallen att lyfta – en populär profil i Falun.

Mer läsning

Annons