Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inlandsinnovation in i iCell i Älvdalen

Statliga Inlandsinnovation investerar 25 miljoner och blir delägare i isoleringsföretaget iCell i Älvdalen.

Staltliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovations styrelse har under det senaste kvartalet fattat fem nya investeringsbeslut som kommer att redovisas under kommande kvartal.

"Detta kvartal har vi investerat 36 miljoner i tre nya företag och ytterligare två miljoner i form av tilläggsinvesteringar i befintliga portföljföretag. Förhandlingar pågår med ytterligare sex nya företag, säger Inlandsinnovations vd Håkan Berg i rapporten

Bland de nya investeringsbeslut som kommer finns Inlandsinnovations kommande insats när staten går in som delägare i gruvprojektet i Ludvika. Nordic Iron Ore planerar att ta in upp till 65 miljoner i en planerad nyemission.

Under andra kvartalet var företaget iCell i Älvdalen ett av de tre nya som får staten som delägare

ICell ägs av ett 80-tal delägare och när Inlandsinnovation gick in med 25 miljoner så sköt övriga delägare till lika mycket.

Icell levererar en ny typ av miljövänlig cellulosaisolering som redan accepterats av 100 av de 170 lösullsentreprenörer som finns i Sverige. Bolaget arbetar på en marknad som omsätter sex miljarder i Norden. Målet är att inom två-tre år ta 150 till 200 miljoner av isoleringsmarknaden. 2013 omsatte iCell 12,6 miljoner.

Och domarpiporna från Borlänge är ett speciellt glädjeämne för Inlandsinnovation:

– Det är roligt att konstatera att Spintso, ett av portföljföretagen vi lyfte fram i förra kvartalsrapporten har nått en stor framgång genom att deras domarsystem nu ska bli standard i superettan och damallsvenskan, säger Håkan Berg i rapporten.

Inlandsinnovation som har ett par miljarder i riskkapital har hittills investerat i 35 bolag. I Dalarna i Globisen AB i Älvdalen, i Grönklittgruppen AB i Orsa, i iCell AB i Älvdalen, i Nordic Iron Ore AB i Ludvika samt i Spintso International AB i Borlänge´.