Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inkonsekvent av kulturministern

Är det något kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) varit bra på så är det att säga nej. Kulturutgifterna har växt, både i absoluta tal och i relativ andel av statsbudgeten, men propåer om att stödja det ena och det andra projektet har fått kalla handen. I stället har Adelsohn Liljeroth satsat på stora generella program som Kultur i skolan.

Denna hållning har Björlingjubileet och Dalhalla drabbats av i vårt län, men någon skillnad för andra propåer, som exempelvis att staten skulle satsa ordentligt på Strindbergsåret, har statsrådet inte gjort.

Därför är det inkonsekvent när hon nu beviljar Umeå 75 miljoner för att staden utnämnts till kulturhuvudstad i EU tillsammans med Riga under ett år. Det ska bli intressant att läsa utvärderingen av i vilken utsträckning Umeås kulturoffensiv verkligen är en nationell angelägenhet och därmed en uppgift för staten.