Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingvar 93 vill få bättre fart på internet

Nu sprider sig kunskapen om fiber och med den intresset för den nya och nödvändiga tekniken. Senast att bli informerade om framtidens möjligheter var byborna i Skålö där 93-åriga Ingvar Jansson påtalade fiberns värde.

Fiberutbyggnaden i Vansbro är ännu i sin linda men nu går det inom kort från information till handling.

– Styrgruppen för bredband har enats om att förslå fullmäktige ett pris för inkoppling på 15 000 kronor plus moms. Det är sedan något som ska beslutas av fullmäktige i juni, säger Pär Wikström, som är bredbandskoordinator i Vansbro kommun.

– Likaså ligger nu upphandlingen av ramavtal för grävning ute på tilldelningsbeslut, så nu finns snart förutsättningarna för att börja gräva och lägga ner slang och blåsa i fiber.

– Det kommer ut en intresseanmälan på kommunens hemsida där man kan anmäla intresse och fylla i sin adress. Det är för att vi ska få en hum om var folk som är intresserade bor och hur många det handlar om. En tumregel för att vi ska börja bygga är att åtminstone 50 procent av fastigheterna vill vara med.

Vid mötet i Skålö, bildades en arbetsgrupp som nu ska spridda budskapet bland grannar och bybor.

En av de som talade för fiber var 93-åriga Ingvar Jansson.

– Jag hade tidigare fiber i Sundbyberg och det var bra, förklarade Ingvar och tog därmed udden av tanken att fiber enbart är för de yngre.

– I Sundbyberg hade jag 100 Mbits/sekund, men här får jag vara glad om jag har tolv, säger Ingvar.

– Jag brukar hålla hjärnan igång med att spela Mahjong men det är så segt att sitta och behöva vänta. Sedan är ju datorn en perfekt kontakt med yttervärden för att få information, säger Ingvar, och visar att alla som tror att det bara är ungdomar som vill ha bredband har fel.

– Nu hoppas jag på fiber innan jag dör, jag är ju ändå 93 år, säger Ingvar som flyttade till Skålö för den friska luften för några år sedan och gärna hjälper till med att sprida kunskap om värdet av modern teknik.