Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingrep vid brott - får fängelsestraff

Tre och ett halvt år har nu hunnit gå sedan den olyckliga händelsen inträffade längs riksväg 71 i Nås en tidig försommarkväll 2006. En förvirrad, drogpåverkad och aggressiv man från Uppsala hade då stoppat en bil som kom körande längs riksvägen. Han kastade sig in i bilen där han tog ett strypgrepp på den äldre kvinnliga föraren som skrek för sitt liv samtidigt som hon lade sig på signalhornet för att påkalla hjälp.

Per-Anders Pettersson kom till platsen och beväpnad med en domkraft kom han till kvinnans undsättning. Tumult uppstod och sekunder och två slag senare hade Pettersson förvandlats till brottslingen och Uppsalamannen till offret. Detta efter att ett slag tagit så illa att Uppsalamannen drabbades av en spricka i skallbenet.

Sedan dess har ärendet i tre och ett halvt år utretts av rättsväsendet. Det som både tingsrätt, hovrätt och högsta domstolen haft att ta ställning till är om ett ingripande som i ena sekunden bedöms som nödvärn i nästa sekund förvandlas till en grovt brottslig handling?

- Det har varit fruktansvärt jobbigt att vänta på den slutliga domen. I hovrätten ansåg ordföranden att jag skulle frias och det gav också ett visst hopp vid överklagandet till Högsta domstolen.

Den 9 september i år meddelade ändå Högsta domstolen - efter nära ett års betänketid - att målet inte medgavs prövningstillstånd och att tingsrättens dom på ett års fängelse därmed står fast. Per-Anders Petterson ska dessutom betala ett skadestånd på 50 000 kronor till Uppsalamannen.

- Oavsett vad rätten nu kommit fram till så kan jag inte ångra att jag ingrep för att hjälpa den överfallna kvinnan. Jag vet också själv att det andra slaget inte utdelades med berått mod utan att det skedde i självförsvar i det tumult som uppstod, säger Per-Anders.

- Jag känner mig helt förtvivlad och ekonomiskt är det en katastrof. Jag kör skogsmaskin åt min far som själv har en vacklande hälsa och inte klarar att köra för mig under fängelsetiden. Själv har jag också drabbats av högt blodtryck under den här tiden av ovisshet. Det finns bara förlorare i den här historien och jag inser naturligtvis att det här är en tragedi även för mannen från Uppsala. Han har säkert hamnat i en situation där han inte gärna vill åka upp till Nås där han ändå har ett barn, säger Per-Anders.

Hans enda hopp står nu till en nådeansökan.

- Naturligtvis måste jag ta tillvara alla chanser som finns och jag har känt ett enormt stöd från alla i min omgivning. Som vanlig människa har man ändå inte mycket att sätta emot i en sådan här process och det gör mig oerhört frustrerad, säger Per-Anders Pettersson som den 13 november ska inställa sig i Norrköping för att avtjäna sitt fängelsestraff.

FAKTA/BAKGRUND:

 • Historien börjar den 18 maj 2006 i Nås. En 28-åring hade under dagen uppträtt förvirrat och hotfullt mot flera personer. Till slut stoppade han en äldre kvinna som kom i bil längs riksväg 71. Efter att först ha lagt sig på motorhuven klev mannen ner, slet upp förardörren och tog ett stryprepp runt kvinnans hals. Hon skrek för livet och lade sig på signalhornet.
 • Nåsbon kom till hennes undsättning, och slog två slag med en domkraft.
 • I juni 2007 dömde tingsrätten Nåsbon till ett års fängelse för grov misshandel och till att betala ett skadestånd på 500 00 till Uppsalabon, som även han dömdes till villkorlig dom för misshandel. Att påföljden blev mild för 28-åringen motiverade tingsrätten med de allvarliga skador han fått av slaget i huvudet.
 • I oktober 2008 fastställde Svea hovrätt tingrättens dom. Rättens ordförande, hovrättsrådet Erica Hemtke, ansåg dock att Nåsbon skulle frias.
 • "Det snabba händelse- förloppet medgav dock ingen tid för eftertanke och situationen var även i övrigt sådan att han svårligen kunde besinna sig. Enligt min mening skall tingsrättens dom därför ändras och åtalet ogillas", skrev hovrättens ordförande som förklaring.
 • I november 2008 begärde Nåsbon att få domen prövad av Högsta domstolen.
 • I september 2009 beslutade Högsta domstolen att inte bevilja prövningstillstånd. Domen på ett års fängelse har därmed vunnit laga kraft.

FAKTA:

Om skyldighet att ingripa:

 • Regeringen har tillsatt en utredning om behovet av att ändra lagstiftningen om skyldighet att agera vid farliga situationer eller att bistå nödställda personer.
 • Uppdraget ska redovisas senast i februari 2011.
 • I svensk rätt finns ingen generell skyldighet att agera vid fara för liv eller hälsa. Det finns dock en plikt att handla i vissa situationer, som när människor hotas av fara, och att anmäla allvarliga brott.
 • Under senare år har det inträffat ett antal uppmärksammade fall där personer har bevittnat våldsbrott utan att vidta någon åtgärd. Regeringen anser därför att möjligheten att införa en lagstadgad skyldighet för var och en att efter förmåga ingripa när någon är i nöd behöver utredas.

Källa: www.regeringen.se