Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget ökat sponsorintresse för Jennie Johansson – trots VM-guldet: "Det har varit trögt"

Jennie Johanssons skrällguld på VM i fjol gav eko i hela simvärlden.
Rent ekonomiskt har effekten uteblivit och sponsorerna är i stort sett desamma som tidigare.
– Det hade varit kul om fler hade fått upp ögonen, säger EM-medaljhoppet.

Den 27-åriga Neptunsimmaren från Hedemora gör ett blixtbesök på EM i London och simmar bara en individuell gren, VM-gulddistansen 50 meter bröstsim som avgörs lördag och söndag.

Jennie Johansson lägger allt krut på OS i Rio de Janeiro.

Så i stället har hon tränat hemma i Stockholm tidigare i veckan inför EM-helgen. Johansson är inne i en tung träningsperiod efter hemkomsten från en tuff träningsvinter i Australien.

Den långa bortavaron kanske har påverkat intresset från sponsorerna, funderar hon:

– Det har varit trögt, men det kanske beror på att jag har varit i Australien i sex månader. Jag tycker simningen håller på att få mer uppmärksamhet, men det kan bli ännu bättre.

Johansson har, enligt sin hemsida, fyra sponsorer som tillsammans med bidrag från bland annat Sveriges olympiska kommitté finansierar hennes satsning.

– Det är som det är. Jag satsar vidare ändå, säger hon.

VM-guldet på 50 meter bröstsim i Kazan har lyft henne på så många andra plan i hennes satsning mot OS. Där är det dubbla distansen som gäller då det korta bröstsimmet inte finns på OS-programmet.

På EM väljer hon ändå den korta distansen.

– 100 låg lite tidigare i veckan (tisdag-onsdag) och sedan ska vi åka i väg på läger efter EM. Jag kände att i stället för att resa fram och tillbaka två gånger så valde jag en resa till London och sedan direkt till lägret (i Turkiet). Det passade bättre i schemat, säger Johansson som ändå får simma 100 meter bröstsim i medleylagkappen på söndag.

Hennes enda toppning inför OS var i samband med australiska mästerskapen i början av april och där visade Johansson klassen när hon slog svenskt rekord på 100, 1.06,63.

I EM saknas hennes två värsta konkurrenter. Litauiska stjärnan Ruta Meilutyte, OS-vinnare på 100 meter bröstsim 2012, valde att satsa på just den distansen i EM och ryskan Jelena Jefimova är avstängd i väntan på att dopningscirkusen kring meldonium ska få ett slut.

Men som vanligt ligger Johansson lågt i förhandssnacket, trots att hon har bästa anmälningstiden i startfältet:

– Det kommer att bli svårt att simma 50 meter fort när jag inte är toppad. OS är fokus och jag åker till EM för att få fartträning.

LÄS OCKSÅ:

Dubbla VM-medaljer för Jennie Johansson

Jennie Johansson: "Jag får se EM som en väldigt bra träning"