Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget mögelproblem på Lugnetgymnasiet

De senaste veckorna har rykten gått om att Lugnetgymnasiet skulle vara drabbat av stora mögelproblem och att en omfattande sanering därför skulle krävas.
Men det är något som både skolledningen och kommunfastigheter tillbakavisar.
– Vissa delar av skolan fick omfattande vatten- och fuktskador efter skyfallet i slutet av augusti. Dessa skador har åtgärdats, men några mögelproblem har vi inte hittat, säger fastighetsingenjör Lars Källgren.

Annons

Det enorma skyfallet över Falun den 21 augusti satte sina spår på olika sätt.

Av kommunens fastigheter var det Lugnetgymnasiets yrkesdel som råkade mest illa ut.

Stora vattenmängder strömmade in i yrkesdelen, främst via dörrar och industriportar, men även genom dagvattenbrunnar som mest liknade fontäner när läget var som värst.

Golv och väggar blev fukt- och vattenskadade i yrkessalar, personalrum och korridorer. På vissa ställen har fukten nått 30-50 centimeter upp på väggarna.

– Men som tur var hade skolan folk på plats som snabbt kunde få bort ansamlingen av vatten på golven. Det gjorde att skadorna kunde minimeras, säger Lars Källgren.

– Vi var många som kämpade på, och det känns bra att kunna konstatera att jobbet vi lade ner gjorde nytta, säger rektor Annika Paulsson.

Följderna av skyfallet har noga inventerats av kommunfastigheter med hjälp av både Ocab och Svevia, som bland annat hjälpt till med att göra diverse fuktmätningar i skolans lokaler.

Åtgärdande arbeten sattes in omgående. Väggar öppnades upp och blöta korkmattor revs bort.

– Material som varit för fuktigt har vi tagit bort och ersatt med nytt och fräscht material. I övrigt har vi sett till att torka upp den fukt som vi funnit. Allt är nu åtgärdat och just nu håller vi på med återställningsarbeten. Något som sker i tre olika etapper. I mitten på januari ska allt vara klart.

Har ni hittat några spår av mögel?

– Vi hittade en liten mängd svartmögel i måleriets övningsdel, som inte kunde kopplas till översvämningen. Men ansamlingen var oerhört liten och kunde på inget sätt ses som ett anmärkningsvärt inslag. Inga extraordinära insatser har därför behövts göras. Lokalen var även drabbad av andra fuktskador och har nu renoverats helt och hållet. När eleverna kommer tillbaka har de helt nya övningsrum att tapetsera och måla i, säger Lars Källgren.

– I skolans övriga delar har vi inte funnit några spår av mögel, det känns viktigt att säga det. Ryktesspridningen om mögel skapar bara oro och är ju dessutom helt felaktig, säger Annika Paulsson.

Under tiden renoveringsarbetet pågått har målerieleverna fått åka till Haraldsbo och öva, och även i övrigt har givetvis personal och elever märkt av att hantverkare sprungit omkring i lokalerna.

– Men över huvud taget har elever och personal hanterat den här situationen på ett bra sätt. Tillsammans har vi fått allt att fungera, säger Annika Paulsson.