Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget krig om polishuset

Ann Lagerby om någon vet att jag kämpat i polisstyrelsen för att alla kommuner i Dalarna ska ha en egen station, för att polis ska finnas till hands, polis som har lokal kännedom. Tyvärr har inte alla ledamöter i styrelsen genom åren stöttat mig, så fyra kommuner saknar i dag egen station och ytterligare några håller på att få så kallat poliskontor i stället för polisstation.

Poliskontor är enligt min uppfattning ungefär som kejsarens nya kläder det vill säga, det är en kontorsservice som inte har mycket gemensamt med att ha polis stationerad på orten som kan rycka ut när brott begås. Dalarna är ett län med stora avstånd och utvecklingen där polisen ska utgå från få stationer är olycklig. Visst sparar polisen in hyror men det blir mycket åka av när busar ska tas om hand.

Beträffande hur polishusfrågan ska se ut för Falun och Borlänge så är det självklart att båda orterna ska ha polishus. Motivet för Borlänge är naturligtvis en hög kriminalitet men också Borlänges placering på kartan där andra orter har nära till Borlänge. Jag tycker inte att det här ska vara ett ställningskrig mellan Falun/Borlänge utan båda orterna behöver polishus. Att ett nytt polishus skulle innebära att kostnaderna minskar är något som jag ifrågasätter. Jag har varit med om åtskilliga nybyggen här i kommunen och mig veterligen har inget blivit billigare. Däremot kan det finnas andra skäl till att bygga ett nytt polishus.

Att ta bort polishuset från Borlänge kommer utan tvekan att innebära risk för att fler stationer runt om i Dalarna kommer att läggas ner.

Jag kommer även fortsättningsvis motsätta mig avveckling av stationer vare sig det är i Borlänge eller i övriga länet. Innehållet och storleken på polishusen måste naturligtvis kunna förändras över tid. Det är något jag är beredd att ta ställning till när det finns ett sådant förslag.

Ulla Olsson (M)

från Borlänge är vice ordförande i polisstyrelsen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel