Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget har gjorts åt skräpet på Stadsberget

Efter att mängder av ris lämnats kvar efter avverkningen på Stadsberget lovade kommunen bättring. Men nu konstaterar kommunens ansvarige Per Torsell att det aldrig funnits några planer på att städa upp.
– Så här ser normalt skogsbruk ut, säger han.

Det är gallring, röjning och avverkning som kommunen har genomfört norr om Stadsberget – alldeles på gränsen till naturreservatet. Syftet var enligt kommunen att ta bort den täta granskogen och få fram en lövbacke.

Skogsföretaget Skogssällskapet anlitades för att utföra jobbet i början av juni, men i uppdraget ingick aldrig att frakta bort resterna.

Efter klagomål från motionärer som vistas i rekreationsområdet lovade kommunen att se över området.

Men efter att den ansvarige för gallringen, Per Torsell på kommunstyrelseförvaltningens Lokal- och markavdelning, kommit tillbaka från sin semester har tongångarna ändrats.

– Gallrar man i skogen låter man riset ligga kvar. Det ska gå tillbaka med näring till naturen, säger han.

Men främst är det är av ekonomiska skäl som riset ligger kvar.

– Att dra ihop riset kostar en massa pengar. Jag har ambitionen att samla ihop riset och flisa ner det och lägga det på spåren, men för det krävs en flismaskin och frivillig arbetskraft, säger Per Torsell.

Per Torsell får medhåll från Mikael Johansson som är skogskonsulent i Hedemora.

– Ja, det är brukligt att man lämnar riset efter sig. Det är mer undantag att man tar bort det, säger han.

– Man får inte risa ner stigar och leder där folk rör sig, och man måste följa de lagar och regler som finns i skogsvårdslagen. Men annars är det upp till markägaren hur han vill göra, säger Mikael Johansson.

Det är första gången på mycket länge som träd fälls på Stadsberget. Hedemora kommun har ägt marken bara sedan i fjol, då man bytte till sig den från en privat markägare.

– Det är av kommunalt intresse att äga skog, dels av ekonomiska skäl och dels för att säkerställa rekreationsområdet, säger Per Torsell.

Kommunen drar in en halv miljon årligen på olika skogliga åtgärder. Kommunen har ett ramavtal med Skogssällskapet som får en fast summa för sitt utförda arbete, men inkomsterna från de fällda träden går in i kommunens kassa.

Kommunen är inte klar med sina gallringar på Stadsberget. Planer finns nu på att även gallra även i naturreservatet.

– Det kommer inte att bli i samma omfattning, men vissa områden ska röjas och gallras, för att bland annat öka tryggheten. Det gäller stora delar av Stadsberget, meddelar Per Torsell.

I naturreservatet krävs betydligt större försiktighet än i området utanför. Enligt skötselplanen får ingen avverkning får ske, bara gallring och röjning, och inget ris får lämnas kvar.

– Målsättningen även där är att dra ihop riset och flisa ner det, säger Per Torsell.

Kommunen planerar att gå ut med information till allmänheten innan gallringen i naturreservatet börjar.