Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget Giro d'Italia för svenskarna

Annons

Det svensk-belgiska cykelstallet Unibet har givit upp hoppet om att få delta i årets Giro d'Italia, som börjar till helgen.

I förlängningen riskerar bojkotten av stallet att drabba det svenska landslaget.

Det blir inga svenska cyklister i årets upplaga av den klassiska cykeltävlingen. Gustav Larssons och Jonas Ljungblads stall hoppades in i det sista på att arrangörerna skulle ändra sig, men tvingades på torsdagen ge upp.

Stallet överväger nu att ta till juridiska åtgärder mot både arrangörerna och det internationella förbundet.

Det svenskbelgiska cykelstallet har inte fått någon lyckad start sedan bildandet förra året. Spelbolagsnamnet har gjort att dörren varit stängd för att tävla i bland annat Belgien, eftersom Unibet inte har rätt att bedriva spelverksamhet i landet.

Det svenska cykelförbundet har engagerat sig i frågan av flera skäl. Dels för att Unibet registrerat som svenskt stall, dels för att två av cyklisterna är svenska.

Stallets problem hotar också det svenska cykellandslaget, som är beroende av rankingpoäng från Pro Tour-tävlingarna.

Unibet har licens att vara med i Pro Tour-tävlingarna, vilket inkluderar stora etapplopp som Giro d'Italia och Tour de France. Men arrangörerna har sagt nej, bland annat med hänvisning till att stallet fick sin licens först i december, medan överenskommelsen om årets Pro Tour blev klar redan i november.

Men bakom problemet ligger enligt Hans Falk egentligen en maktkamp mellan framförallt de tre stora tävlingarna (Tour de France, Giro d'Italia och Spanien runt) och det internationella cykelförbundet.

TT

Mer läsning

Annons