Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget gehör för medicinjour

Moderaterna Håkan Berggren och Håkan Frank vill att medicinjouren vid Ludvika lasarett ska återuppstå. De fick dock inget gehör när förslaget behandlades av landstingets fullmäktige.

– Det är inte rimligt att patienter i Ludvika ska tvingas åka långt till Falun för mindre åkommor, säger Håkan Frank (M).

Landstingets politiska majoritet menar att det inte är aktuellt och relevant att låta medicinjouren återuppstå i Ludvika, i och med de strukturförändringar som vidtagits det senaste året.

– En granskning kring patientsäkerheten pågår. I november kommer den tillbaka till fullmäktige. Jag är övertygad om att utredningen kommer visa att sjukvården i Ludvika fungerar bra, säger landstingsrådet Ingalill Persson (S).

Håkan Frank är skeptisk.

– En medicinjour i Ludvika skulle minska lidandet för många som i dag upplever att de tvingas till långa onödiga resor till Falun. Med en medicinjour skulle våra multisjuka slippa stressen att resa långt, samt få en ökad patientsäkerhet. Det skulle ge stora förbättringar för många, säger Frank.

Centerpartiet pläderade för en helt annan lösning. Ett förslag som partiet förde fram redan i mars 2011. Centerpartiets förslag är att utreda förutsättningar för att Ludvika lasarett ska få samma eller liknande organisation av medicinakutfunktionen som finns på Avesta lasarett. Det skulle innebära en uppgradering av Ludvika lasarett, menar partiet.

Majoriteten höll fast vid att återupprättad medicinjour inte är nödvändig. Fullmäktige beslutade att avslå motionen. Moderaterna och Dalarnas sjukvårdsparti reserverade sig mot beslutet.