Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inget fel på det här, men vi tvingas ju att lämna en kulturell plats"

Känsloladdad och tårfylld.
Så sammanfattas bäst den stämning som rådde när Brunnsviks folkhögskolas elever under fredagen fick se sig om på Active Stay Hotel i Borlänge.
Det är det första alternativet som presenteras som en boendelösning inför skolans flytt.

Annons

Vid årsskiftet flyttar Brunnsviks folkhögskola från Ludvika till Borlänge.

Den 10 oktober skrev DT att Brunnsviks elever hade tittat på en boendelösning och att kontrakt fanns färdiga för påskrift, men så är inte fallet.

Det var först under fredag eftermiddag som det första boendealternativet presenterades i form av rum på Active Stay Hotel.

– Vi har fått gå runt och titta, och så har vi fått praktisk information om köket, internet, el, duschlösningar med mera, säger Rasmus Karlsson som går första året på skrivarlinjen Brunnsvik Ord.

Efter att ha sett sig omkring verkar få imponerade, men desto fler har svårt att försonas med faktumet att det blir en flytt.

Sofia Nystrand är en av dem.

– Det är jättesvårt. Skolledningen säger att de aldrig har erbjudit oss en miljö, men det är ju på grund av Brunnsviks miljö som vi har sökt oss till skolan, säger hon.

Som svar på frågan om han kan tänka sig att bo på Active Stay suckar Rasmus Karlsson först uppgivet.

– Jag vill ju gå utbildningen. Men den vill jag gå i Brunnsvik. Det är inget fel på det här boendet, men det mesta av det som finns här har vi redan där, säger Rasmus Karlsson och fortsätter:

– Det är verkligen blandade känslor kring det här. Det är en kulturell plats som vi tvingas att lämna med allt vad det innebär.

Samtidigt brister en av studenterna ut i gråt och skriker att hon inte vill.

En annan berättar att enligt den information som studenterna har fått ta del av, så är Active Stay det enda alternativet, om man inte vill skaffa sig en egen lägenhet.

Men det tillbakavisar rektorn Sofie Wiklund.

– Vi diskuterade att en möjlighet var lägenheter, om många vill bo tillsammans som ett kollektiv. I så fall får de söka dessa bostäder själva. Men vi kommer att presentera fler alternativ till eleverna, säger Sofie Wiklund.

Vad tyckte du om elevernas reaktioner?

– De var lite blandade. Det här är väldigt känslosamt för eleverna och det får man ta hänsyn till.