Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut om mobilstrålning

Miljönämnden fortsätter att dra ärendet om strålning från mobilmaster i långbänk. Frågan aktualiserades redan 2006 men nämnden anser att den måste lära sig mer innan ett definitivt beslut kan fattas.

Annons

2006 anmälde en person i Venjan att han hade hälsobesvär på grund av strålning från mobilstationer. Miljönämnden har behandlat det här ärendet i omgångar. Nyligen sa kommunen nej till ett medborgarförslag om att göra Venjan till en ekoby med låg strålning. Kommunledningen har också sagt nej till ett förslag om en planändring som skulle öppna för ett beslut om att införa en lågstrålande zon vid det område där den elöverkänslige mannen bor.

Miljönämndens ordförande Hans Nahlbom konstaterar att det här med strålningen från mobilmaster är en mycket komplicerad fråga.

– Det finns två läger, de som hävdar att strålningen kan vara farlig och de som menar att det inte gått att bevisa att det är så.

Miljönämnden vill hävda försiktighetsprincipen men om ett beslut ska fattas vill nämnden känna att det är så starkt underbyggt att det kan hålla för en prövning i högre instans.

Christina Bröms som är centerpartistisk ledamot i miljönämnden förklarar att nämnden ska lära sig mer om den här komplicerade frågan.

– Det är ingen ide att förhasta sig. Ju mer vi lär oss desto bättre, säger hon.

Annons