Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget åtal mot S i Smedjebacken – besvikelse i SD

Det blir inget åtal mot Socialdemokraterna. Polisen har lagt ned förundersökningen angående misstänkt brott mot ordningslagen.
Johan Persson (SD) är besviken.

– Jag tycker att rätt ska vara rätt. Bevisligen så hade Socialdemokraterna inte sökt tillstånd, säger Sverigedemokraternas partibas i Smedjebacken.

Det var efter julskyltningen i slutet av november som SD polisanmälde Socialdemokraterna i Smedjebacken. SD hade betalat 250 kronor för att få polistillstånd för sitt torgmöte vid julskyltningen i Smedjebacken.

I närheten stod Socialdemokraterna och SD misstänkte att konkurrenten inte sökt polistillstånd för sin tillställning.

Kommunalrådet Fredrik Rönning (S) var upprörd över SD:s beteende. Rönning betonade att man endast serverat korv och glögg och pratat politik, vilket skett i samarbete med facket IF Metall.

Nåväl, ärendet blev ett fall för kriminalen i Ludvika. Kalle Johansson, medlem i Socialdemokraternas arrangörsgrupp, kallades till förhör. Under förhöret ska Johansson ha medgett att man inte sökt polistillstånd.

– Socialdemokraterna hade förutsatt att kommunens näringslivsenhet hade sökt polistillstånd för hela julskyltningen, säger Pär Israelsson, utredningschef vid Ludvikapolisen.

S skulle således ha handlat i god tro och om det var någon som gjort fel så var det kommunens näringslivsenhet. Polisen kom fram till att det inte kunde bevisas att Socialdemokraterna gjort sig skyldiga till "uppenbar oaktsamhet" och därmed lades förundersökningen ned.

– Vi kan inte anta att ett brott begåtts som faller under allmänt åtal, konstaterar Pär Israelsson.

DT har inte lyckats nå Kalle Johansson för kommentarer. Fredrik Rönning är dock lättad över att det inte blir något åtal.

– Det här visar ju bara att det var trams som SD höll på med och att de inte hade något fog för sin anmälan. Hoppas att SD i fortsättningen kan fokusera på att prata om politik.

Sverigedemokraternas Johan Persson:

– De borde åtminstone få betala in avgiften för polistillståndet i efterskott. Jag respekterar polisens beslut, men jag tycker att de hade kunnat gå vidare med detta.

Här kan du läsa mer om Sverigedemokraternas bråk med Socialdemokraterna: