Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget ändrat järnvägsunderhåll

Regeringen anser att järnvägsunderhållet inte behöver organiseras om, trots att en riksdagsmajoritet i våras begärde förändringar för att tågen ska gå i tid.

Annons

– Organiserar vi om tappar vi tempo och vi skulle få stora kostnader, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Ministern anser att hon inte trotsar riksdagen. Elmsäter-Svärd hänvisar till att den formellt enbart beställde ett förslag på hur underhållet ska organiseras och att hon anser att dagens organisation är bäst.

S, V och MP lade i våras fram olika motioner om att åtgärda brister i järnvägsunderhållet. De hävdade att problemen med sena tåg, trasig teknik och lidande resenärer till en del beror på att ingen har ett helhetsansvar för underhållet, som sköts av många underentreprenörer. Tillsammans med SD körde oppositionen över regeringen och beställde ett förslag om att överföra en del av underhållet till Trafikverket.

Regeringen kommer på torsdag att besluta om en skrivelse till riksdagen, där den står fast vid att nuvarande organisation är bäst. Elmsäter-Svärd hävdar att den behöver några år till på sig för att fungera optimalt. Att förtidsinlösa kontrakt med underleverantörer skulle kosta två miljarder, enligt henne.

Elmsäter-Svärd anser också att de rödgrönas förslag i de olika motionerna spretar.

– Vill de ha något annat (än dagens organisation) får de komma överens om hur det ska se ut och lägga fram ett förslag i riksdagen, säger hon.

– Det är ett hån mot alla de resenärer som drabbas att regeringen inte tänker vidta några åtgärder för att förbättra järnvägsunderhållet, säger trafikutskottets ordförande, socialdemokraten Anders Ygeman.
Han anser att det i våras tydligt framgick av riksdagsdebatten och utskottets resonemang att riksdagen ville att regeringen skulle återkomma med förbättringsförslag.
Enligt Ygeman kan det nu bli aktuellt med en ny och tydligare beställning till regeringen från trafikutskottet.
– Om regeringen vägrar att inse problemen med järnvägsunderhållet, då måste vi flytta fram positionerna, säger han.

(TT)