Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingenting hon säger tyder på rasistiska åsikter

Angående ledaren "Hackare i rasismens tjänst" den 11/4.

En ung man kommer in hos Röda korset i Falun och snärjer en frivilligarbetande kvinna med provocerande frågor om ungdomsarbetslösheten. Kvinnan svarar, kanske mindre väl formulerat, att hon tycker att ungdomar uppvuxna här ska hjälpas i första hand, medan hjälp till flyktingar helst bör ske i konflikternas närområden.

Ingenting i intervjun antyder rasistiska åsikter. Ingenting antyder att kvinnan skulle vara okänslig för de flyktingkatastrofer som nu sker runt om i världen. Tvärtom. Själva engagemanget i Röda korset visar empati för de som har det svårt.

Men genast är Röda korsets ledning framme med en lämplig åtgärd, det vill säga avskedande. Och Dalarnas Tidningar hakar på. Med den mediala maktposition man har utfärdas domen. Offentlig skampåle! Men nog skräms man. Vem törs stå upp för ideellt arbetande människor som vågar tycka något annorlunda?

Gunnar Åhgren

Ludvika

SVAR DIREKT: Kvinnan uttrycker sig konsekvent om "oss", "vi", "egna" i motsats till ungdomar från andra länder. Den hon har framför sig betecknar hon som en i gruppen er. Dagens politik menar hon lett till en tappad generation. Hon säger explicit att samhället borde fungera så att svenska ungdomar ska ha förtur till stöd. En sådan hållning är främlingsfientlig, vilket ledarredaktionen skrev. Det är precis på Röda korset jag förväntar mig sådana åsikter ska avvisas. Kvinnan är fri att tycka vad hon vill och Röda korset ska bedöma om åsikterna stämmer med organisationens värdegrund. Jag delar Röda korsets bedömning i detta fall.

Jens Runnberg

Politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare