Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingenjören som också blev författare

Hanna Nilsson, 37, har velat skriva böcker ända sedan hon var ett litet barn.
Hon har gjort fler försök men det har aldrig blivit någon.
Men för fyra år sedan lossnade det för den nuvarande ingenjören som nu gett ut två böcker och har en tredje på väg.

Att boken skulle skrivas har på något sätt hela tiden varit självklart för Hanna Nilsson. Och lika självklart är att det är genren fantasy som gäller. Tolkiens Sagan om Ringen hade Hanna läst två gånger innan hon gick ut mellanstadiet.

Frågan har bara varit hur den ska skrivas, och när. Flertalet försök genom åren har strandat vid sidan 20 eller något sådant. Men för fyra år sedan vände det.

– Jag skrev slutet först, då visste jag att det var dit jag skulle. Och jag kom på att det här med att skriva i kronologisk ordning var inte riktigt min grej. Jag har skrivit lite grann som att lägga ett pussel, skrivit bitarna, lagt ramen och sedan fyllt i de här blå...ja, himmel och hav.

– Det är det som är så spännande, när man kommer till de här partierna med himmel och hav så kan de se helt blå och tomma ut men det finns en massa spännande saker på djupet och höjden där också.

Boken hon skrivit, under signaturen Annah Nozlin, är en fantasy-serie för unga och vuxna som heter Ekens dotter. Del ett heter En av de sista och del två Splittrade skärvor. Hjältinnan i boken är en flicka som heter Kel och det är hennes berättarröst som leder läsaren genom berättelsen. Hanna Nilsson ville skriva något som berör människor och hon ville ha en kvinnlig hjältinna. Hon tycker själv att slutresultatet ligger någonstans mellan Ronja Rövardotter och Saga om ringen.

– Min man och nära vänner har fått läsa och tycka till. Det är som att lämna från sig sitt barn. Allt i boken är ju påhittat men det är ändå mina inre tankar. I början fick min man läsa på ett ganska tidigt stadium men efter ett tag tröttnade han och sa "nej, nu läser jag inte förrän det är klart". Så han har lagt både första och sista handen på den.

När boken väl var skriven ville Hanna Nilsson självklart ge ut den. Som många andra började hon med att skicka boken till olika förlag och som många andra fick hon tillbaka brev med artiga "Tack för visat intresse, men...".

– Jag tänkte att fantasy är nog en genre som många förlag inte anser vara deras grej. Jag började leta efter andra vägar och då hittade jag Vulkan som är ett förlag man kan samarbeta med. Jag köpte deras tjänster och det har fungerat jättebra.

Hanna Nilsson arbetar som väg-, mark- och gatuprojektör och har familj med man och tre barn. Hur hinner hon med att också skriva?

– Det blir en prioritering och det blir att man gör det som är roligt. Jag tittar väldigt lite på tv till exempel och jag hinner inte läsa så mycket. När jag har semester då läser jag böcker.

De båda delarna är upptryckta i 1 000 exemplar vardera vilket naturligtvis kostar en del pengar.

– En kollega i södra Sverige som skaffat sig häst uttryckte det så här: "det rör väl sig samma pengar men skillnaden är väl att jag får väl inte tillbaka dem". Jag tycker att det är värt pengarna, men ska det bli någon fler bok måste jag nog gå jämnt med de här först.

På hemsidan har Hanna satt rubriken Våga drömma!


LÄS ÄVEN:

Journalisten som blev handelsutvecklare

Hälsorådgivaren som blev butiksägaren