Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen VM-rusch trots satsning

Det väntade uppsvinget under skid-VM för vissa restauranger och handlare har inte visat sig.
– Skandal, det är sämre än vanligt, säger Thomas Håkansson på Blomsterriket i Bergströms galleria.

Thomas Håkansson har pratat med flertalet butiksidkare i Bergströms galleria och tendensen är densamma för de flesta.

– Det är sämre än vanligt trots att vi har längre öppettider. Det är katastrof. I söndags drog vi in cirka 200 spänn på de fyra sista timmarna, säger han, vad jag hört så tror folk att det är så mycket kunder på stan att man inte vill åka in.

Håkansson konstaterar att butiken tappade 25 000 kronor lördagen som gick jämfört med motsvarande lördag förra året.

– Så man undrar vad som betalar VM.

Hur man ska vända på trenden är en svår nöt att knäcka menar Håkansson.

– Jag har jobbat med festivaler och karnevaler på andra orter, det kanske skulle vara bra om den lokala handlaren fick välja själv om denne vill ha ett tält på platsen där folk är. Jag kan till viss del förstå att folk inte kommer ner hit, det är runt 40 000-45 000 pers där uppe, det är alltså där folk är, säger Håkansson.

Om Blomsterriket skulle stå som sponsor vid prisutdelningen hade man dels fått skänka bort buketterna dels betala 100 000 kronor.

– Alltså det gynnar ju inte den lokala handeln.

På Mc Donald's, som också är sponsor för mästerskapen, hade man förberett sig på en ökad kundtillströmning med att bygga upp ett tält utanför restaurangen. Men fler kunder har det inte blivit.

– Vi har förberett oss för den här folkfesten och det här publikhavet men den uteblev, jag vet inte varför, säger Irfan Ahmad, driftansvarig på Mc Donald's, om det är så att vi ligger för långt bort för att gå och för nära för att åka bil, någonting är det ju, säger Irfan Ahmad.

– Sedan en del i att det inte blev som väntat är ju den här trafikstockningen, många har gått ut och varnat "ta inte vägarna förbi Falun". Sportlovsfirare har fått rådet att ta andra vägar, vi påverkas ju av det också, säger han.

Ahmad kan bara konstatera att någon större trafikstockning har det inte varit på Lugnetleden, förutom under någon timme inför tävlingen i skiathlon i lördags.

– Sedan gick det ju över, i söndags flöt det på bra tycker jag. Men det har bara gått två tävlingsdagar hittills det är många bra tävlingsdagar kvar att se fram emot, vi får hoppas på dem, säger Irfan Ahmad.

Hos grannen Ica Maxi är upplevelsen densamma. Butikschef Niklas Bergström berättar att Ica förstärkte personalstyrkan före VM för att man hade räknat med större drag i butiken än vad det nu visat sig bli.

– Och vad det beror på vet vi inte riktigt. Innan trodde vi självfallet att det här kommer att bli en succé för all handel i stan.

– Det varit väldigt haussat med att det kommer att bli trångt på Lugnetleden och det kanske har skrämt folk, men det har ju inte varit några problem alls. Nu är det sex starka tävlingsdagar kvar, vi får hoppas på dem, säger Bergström.

Thomas Håkansson, Niklas Bergström och Irfan Ahmad menar dock att VM satt Falun på världskartan.

– Vi får se det långsiktigt.