Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vill tysta DD

Beskedet i går om att Dala-Demokratens ägare och ledning vill samarbeta på bred front med Dalarnas Tidningar för att rädda tidningens existens, är inte sensationellt. Men det är l tidningshistoria i Dalarna. "Tidningskriget" är över eller åtminstone har det gått in i en fas där vinnaren är långsiktigt förutsägbar. Jag är övertygad om att nyheten väcker större oro bland Dala-Demokratens anställda än framkallar glädjefnatt bland medarbetarna i Dalarnas Tidningar. Nyheten bekräftar nämligen tidningsföretagens utsatta ekonomiska position och förklarar en nödvändig koncentration av utgivare med en kassa som tål både daglig utgivning och utveckling av företagen.

Under alla mina snart 50 år som journalist i länet har Dala-Demokraten varit en lika naturlig som respekterad konkurrent i den dagliga tidningsutgivningen, oavsett om det handlat om nyhets- eller opinionsjournalistik. Det har funnits årtionden då kartelliknande uppgörelser mellan tidningsföretagen säkerställt bådas gynnande i form av generösa statliga stöd och interna avtal som båda anset sig vinnare av. Men när en i grunden osund politik gått i graven och utvecklingen övergått till rent marknadsmässiga villkor, blev tidigare spelregler inaktuella och försatta ur spel.

Det är säkert svårt för många initierade att ta in det faktum att ett konkurrerande tidningsföretag som Dalarnas Tidningar (numera Mittmedia-koncernen) säkerställer Dala-Demokratens utgivning. Men dagens medielandskapet ger ett annat besked. Också i tidningsbranschen gäller pragmatism som ledord. Arbetarrörelsen i Dalarna är knappast betjänt av att "deras" tidning går sotdöden till mötes. Arbetarbladet i Gävle, Dagbladet i Sundsvall, Länstidningen i Östersund och Söderhamns-Kuriren är tydliga exempel på när liberala samhällsbyggare tagit sitt samhällsansvar och givit plats för oliktänkande åsikter i det liberala tidningsutgivandet inom ramen för den utgivning som Mittmedia representerar.

Personlogen tror jag att Dala-Demokratens överlevnad handlar om att ägarna och ledning förmår ge plats för Dalarnas Tidningars utrymme att utveckla båda tidningarna. Jag tror inte att någon vill tysta Dala-Demokratens röst i debatten .