Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen uppvärmning på 16 år

Annons

Storbritanniens meteorologiska institut, Met Office, släppte den 13 oktober data som visar att ingen global uppvärmning ägt rum de senaste 16 åren. Man hittar ett diagram genom att googla Met quietly prove. Under tiden har halten koldioxid i luften stigit som vanligt och närmar sig nu 0,4 promille.

Det är för kort tid för att helt kullkasta hypotesen att ökad halt av koldioxid höjer den globala temperaturen. Men det innebär entydigt bevis för att klimatet påverkas av andra krafter, som är minst lika starka som koldioxiden. Det bevisas också av det faktum att klimatet har blivit varmare ända sedan 1600-talet, innan fossila bränslen användes.

Koldioxidens egenskaper är väl kända sedan hundra år. Dess molekyler reagerar bara inom smala spektralband. Redan vid halten 0,1 promille i luften, har de absorberat det mesta av energin i dem. Vid dagens 0,4 promille finns helt obetydliga mängder energi att ytterligare ta. Koldioxiden har alltså redan gjort det den kan göra i växthuseffekten.

Hypotesen om koldioxidens värmande effekt är seklets största bluff.

Sture Åström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare