Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen trafiksäkerhet i glesbygden

Trafikansvariga myndigheter nedprioriterar trafiksäkerheten i glesbygdsbyar. Ett exempel är väg 311 genom Sörsjön. Den är året runt livligt trafikerad av tung yrkestrafik och under turistsäsonger även av bussar och personbilar. 50-sträckan genom byn är rak och lockar till hastighetsöverträdelser. Många passerar byn i 60-70 eller fortare.

Det är lätt att förställa sig vad som händer om en långtradare vid sådan omkörning hamnar bland parkerade kundfordon eller in bland väntande förskolebarn.

Byalaget har flera gånger försökt att få trafikhinder alternativt 30-begränsning i anslutning till lanthandeln, förskolan och skolbussens hållplats. Ansökan har hittills avstyrkts.

Tydligt är att trafikansvariga myndigheterna prioriterar snabb genomfart genom byn för tung yrkestrafik och turister framför bybornas säkerhet. Ska det behöva ske en allvarlig olycka i byn innan myndigheterna prioriterar säkerheten för byborna i Sörsjön och i andra glesbygdsbyar belägna vid hårt trafikerade länsvägar?

Raimo Jakola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare