Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen tillsyn av värdeföretag

Ingen myndighet kontrollerar värdeföretagens ekonomiska status.
– Man behöver inrätta kontrollfunktioner så att det här inte kan hända igen, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

För två veckor sedan gick värdeföretaget Panaxia i konkurs. Hundratals miljoner kronor saknas och företaget tycks ha täckt förluster med de pengar man skulle ta hand om.

Trots att värdeföretagen hanterar 40-50 miljarder kronor i kontanter som är i omlopp, saknas finansiell tillsyn. Finansinspektionen granskar banker och andra finansbolags finanser, men motsvarande saknas för värdeföretagen. Värdetransportföretag som sökt och fått status som finansiellt institut – exempelvis Panaxias konkurrenter Loomis och Nokas – låter sig granskas på så sätt att ledningens och ägarnas lämplighet prövas. Men finanserna är det bara revisorerna som kontrollerar.

– Vi har tagit för givet att företagets revisorer har koll och de tar för givet att vi har koll, säger Hellena Bäck, jurist på länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelserna kontrollerar värdeföretagens så kallade bevakningsverksamhet; att pengarna transporteras på säkert sätt, att personalen inte är brottslig, har skulder eller liknande problem.

– I det här fallet (Panaxia) är det tydligt att det systemet inte fungerar. Trots att det handlar om enorma belopp finns ingen finansinspektion, ingen insättningsgaranti eller något annat skydd, säger Per Geijer.

Lagstiftningen för värdeföretagen kom till 1974.

– Lagstiftningen är otidsenlig och vi har länge krävt att lagen moderniseras, säger Mikael Johansson, presstalesman på branschorganisationen Sweguard.

Tre företag, Panaxia, Loomis och Nokas, har skött så gott som all kontantdistribution. När nu Panaxia gått i konkurs uppstår osäkerhet om hur kontanter hanteras säkrast.

– Jag kan förstå den frustration som drabbade handlare känner, säger Mikael Johansson som ser Panaxia som värdeföretagens Ryanair.

– Köper man en tjänst av ett lågprisföretag tar man alltid en risk. Det här är inget branschproblem, det är ett Panaxiaproblem, säger Johansson.

Patrik Färdow, vd för Nokas Värdehantering, säger att kundernas pengar är säkra.

– Vi tar naturligtvis fullt ansvar för våra kunders pengar.

Justitiedepartementet lämnade på onsdagen inga kommentarer. (TT)

Vet du något dalaföretag som drabbats av konkursen/förskingringen? Mejla nyhet@dt.se