Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen studiecirkel om "chemtrails"

Den studiecirkel om såkallade "chemtrails" som ABF i Borlänge skulle arrangera till hösten läggs nu ner.
– Vi kan inte använda skattebidrag till bildning om konspirationsteorier, säger Niklas Skeppar på ABF kansli i Stockholm.

Det finns lika många olika varianter på den globala konspirationsteorin Chemtrails som det finns kritiker och anhängare. Grundtanken är att någon (allt från militären, regeringen till polisväsendet) med hjälp av jetflygplan släpper ut så kallade aerosoler i luften för att droga världens befolkning.

Tittar man upp mot himlen kan man se spåren i form av streck efter flygplanen menar anhängarna till teorin, helt olika från de naturliga kondensationsstrimmor som bildas efter flygplan som kritiker brukar ange som naturlig förklaring.

Att hålla en studiecirkel om en konspirationsteori var ingenting som IBF:s ombudsman och chef i Borlänge Bengt-Ove Lundell tyckte var problematiskt.

– Det var en hel del som hörde av sig till oss och kände en viss oro över Chemtrails som de såg på himlen. De ville ta reda på mer om det och det tyckte vi gick alldeles utmärkt, säger Bengt-Ove Lundell.

– Nu är det ju inte så att ABF försöker sprida några konspirationsteorier, men folk var oroliga och förbannade över det här, fortsätter han.

Annonsen om studiecirkeln fick ligga upp på hemsidan ett par dagar innan den sedan plockades ner under torsdagseftermiddagen. Det var kansliet i Stockholm som beslutade att studiecirkeln inte var lämplig att hållas.

– Vi kan inte använda skattemedel vi får på studiecirklar som handlar om chemtrails, säger Niklas Skeppar på ABF kansli i Stockholm.

ABF Sverige har under onsdagen och torsdagen varit i kontakt med ABF lokalt i Borlänge och som Niklas Skeppar förklarar det "påtalat deras syn på vad som passar i en studiecirkel".

– Det här är långt ifrån beprövad vetenskap och vi kan inte använda skattebidrag till bildning till någonting som är en konspirationsteori, säger Niklas Skeppar.

De gav en "tydlig rekommendation" till ABF Borlänge som nu har plockat bort kursen från sin hemsida.

Enligt Niklas Skeppar på ABF:s kansli händer det ibland att studiecirklar måste lägga ner för att de inte anses som lämpliga.

– Det händer då och då. Vi har 70 000 arrangemang varje år men det är första gången som det händer i Dalarna.