Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skugga över Melkers

LRF:s regionstämma behandlade en motion som handlade om ordet fäbod som varumärke. Charkföretaget Melkers har i över trettio års tid ägt rätten att använda ordet fäbod när det gäller i stort sett alla livsmedel. Det är patent- och registreringsverket (PRV) som godkänt och registrerat detta.

Styrelsen för LRF Dalarna tycker att det är en intressant principiell fråga om vilka ord som kan registreras som varumärke. Därför ville vi i vårt motionssvar ge LRF:s riksförbund i uppgift att reda ut vad som egentligen gäller och vilka möjligheter det ändå finns för fäbodbrukare att använda detta ord när det gäller varor som bevisligen är producerade på en fäbod.

Melkers Chark har agerat helt korrekt enligt vår mening. Ska kritiken riktas någonstans så är det mot PRV som godkänt att ordet fäbod får användas som varumärke. Äganderätten är en bärande princip inom LRF. Den måste givetvis gälla för alla tillgångar, materiella och immateriella, som förvärvats på ett lagligt sätt.

Martin Moraeus

Ordförande LRF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare