Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen särskild beredskap för EU-migranterna hos dalakommunerna

Hur många EU-migranter som finns i Dalarna vet ingen. Antalet växlar under året och en del bor inte i samma kommun där de vistas under dagtid. Om några insatser görs handlar det om akuta punktinsatser. DT ringde till några av kommunerna i länet.

Ylva Renström, socialchef på Falu kommun kan inte säga att antalet tiggande EU-migranter vare sig ökat eller minskat. Om det finns särskilda hjälpbehov är också svårt att veta.

– De tar inte kontakt med oss, säger hon.

Någon uppsökande verksamhet finns inte.

– Om vi får rapport om att det är barn inblandade kan vi åka ut. Sedan vet jag att kyrkan har en del hjälpverksamhet.

Enligt socialtjänstlagen har personer som inte har för avsikt att söka arbete inte rätt till långvarigt försörjningsstöd. Däremot har de rätt till akuta insatser om behov uppstår, och får då vända sig till socialtjänsten.

Kommunen är skyldig att lämna bistånd om personen ansöker om det och behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. En åtgärd kan vara att kontakta aktuell ambassad för att se om det finns möjlighet att bistå med medel till hemresa. Andra biståndsåtgärder kan vara pengar till mat eller härbärge.

– Reglerna är sådana att de får stanna här om de kan försörja sig och det är de väl medvetna om, säger Tomas Ahlin, socialchef i Borlänge.

– De klarar sig själva och vill inte ha med kommunen att göra. De har väl inte haft så bra erfarenhet av myndigheter tidigare, fortsätter han

Det är svårt att veta hur många EU-migranter som befinner sig i Borlänge eftersom de kommer och går. En del bor i en annan kommun än den de vistas i på dagarna.

– Oftast är de här i kortare perioder. Det brukar vara färre på vintern, säger Tomas Ahlin.

Har kommunen någon beredskap för om det skulle bli kallt i vinter och någon skulle riskera att frysa ihjäl?

– Vi löser det om det blir aktuellt.

Hur då?

– De har möjlighet att få hjälp med hemresa.

Är det vanligt?

– Nej, det har vi bara gjort i enstaka fall och då har det varit av andra anledningar.

Finns det en möjlighet att sätta i system att få en betald hemresa och sedan komma tillbaka nästa sommar?

– Ja, teoretiskt sett. Vi har ju fri rörlighet, men det har jag inte varit med om i Borlänge.

I Hedemora har socialchef Anders Jacobson en uppfattning om att EU-migranterna ökat.

– Men det är svårt att bedöma. Vi stöter bara på ett fåtal, säger han.

Någon beredskap för en kall vintern har inte Hedemora utan löser eventuella problem i vinter på samma sätt som Borlänge. Det samma säger socialchefen i Mora.

– Vi hittar säkert lösningar om det uppstår en situation, säger Ann-Lena Hållmats Bergvik.

I Ludvika vet man däremot hur många EU-migranter det finns för närvarande.

– Ja, iallafall de som tigger. Det är ett tiotal som vi känner till och som vi har kontakt med, men de bor i grannkommunen Ljusnarsberg, säger Camilla Hofström, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.

Enligt Hofström har det sett ut ungefär likadant de senaste åren förutom under bärplockarsäsongen då betydligt fler vistats i kommunen.