Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen risk att LIF förlorar elitlicensen i vår

Rekonstruktionen inom Leksands IF pågår för fullt.
Men den utgör inget hot om nedflyttning för klubben.
– Under säsongen kan vi inte göra någonting, säger Lars Nylund, ordförande i licensnämnden för elitserien och Hockeyallsvenskan.

Den rekonstruktion som nu genomförs inom Leksands IF väcker många frågor kring klubbens ekonomiska situation och om den klarar att uppfylla de krav som krävs för elitlicensen och fortsatt spel i Hockeyallsvenskan.

– Eitlicensen prövas under juni, juli och augusti och efter det beslutar vi om klubben får elitlicensen beviljad för kommande säsong.

– Vi tittade på Leksand och godkände klubben för spel i Hockeyallsvenskan 2012–13. Nu, under pågående säsong, kan vi inte göra någonting. Vi fattar inga beslut i dag och kommer att pröva Leksand för elitlicensen nästa gång i juni–augusti 2013.

Ett av kraven som måste uppfyllas för att beviljas eltlicens är att klubben inte är på ekonomiskt obestånd.

Kan man säga att Leksands IF är på obestånd?

– Det är oerhört svårt att säga. Men man behöver inte vara på obestånd för att genomgå en rekonstruktion.

Ser du någon moralisk aspekt i att klubbar som genomgår rekonstruktioner och skriver av stora skulder, vinner fördelar gentemot sina konkurrenter?

– Vi ska ha klart för oss att ackord, rekonstruktioner och eftergifter på fordringar förekommit inom idrottsrörelsen i alla år. Frågan är om man ska tillåta det som sker i det fördolda, men inte tillåta en företagsrekonstruktion som har ett öppet förfarande.

Lagen om företagsrekonstruktion klubbades igenom för 16 år sedan, men det är först på senare år den tillämpats på idrottsföreningar.

– Idrottsförbundens bestämmelser har inte ändrats sedan dess. Därför behöver man sätta sig ner, göra en översyn av de här bestämmelserna, väga för och emot, och låta alla parter komma till tals.

– Men om man stänger dörren till möjligheten till företagsrekonstruktion, måste man vara medveten om konsekvenserna. Att det kan bli konkurser, säger Lars Nylund.