Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen rast för rastplatsägare Danielsson

För en tid sedan fick han klartecken för kommunen att för en krona överta rastplatsen Dalaporten i Huggnora.
Nu laddar eldsjälen Sven-Erik Danielsson för en satsning där, med elektrifiering och upprustning av rasthyddorna.

– Jag ser rastplatsen som god PR för kommunen, säger Sven-Erik Danielsson.

Efter att ha fått tidig pension bestämde sig den nu 64-årige Söderbärkebon Sven-Erik Danielsson för att göra en insats för vägtrafikanterna, kommunen och sitt eget välmående.

Året var 2008 då han fick arrendera den förbuskade och vanskötta rastplatsen vid riksväg 66.

– För mig är det friskvård både psykiskt och fysiskt att sköta rastplatsen, säger han och berättar att hans tidigare höga blidtryck har fått sig en skjuts i rätt riktning via pysslandet med rastplatsen.

Men mycket jobb har det varit.

– När jag tog över för tre år sedan tog det en hel helg för mig och min fru bara att städa här.

Sedan fortsatte Sven-Erik Danielsson satsningen med att röja ur och ta fram utsikten ner mot Södra Barken, rusta upp dass och sittgrupper (som även fick tak av duk) samt göra i ordning en serveringsvagn av en gammal självlastningsvagn.

Vid lämpliga tidpunkter har han sedan, med hjälp av fru Karin, erbjudit servering som blivit uppskattad av trafikanterna.

Överlag har kämpen Danielsson fått mycket beröm, både muntligt och via gästbok.

Han berättar om en 84-årig farbror som visade sin tacksamhet genom att lämna en hundralapp.

– "Jag tycker du ska ha den här för att du gör ett så fint jobb", sa han. Det är bland de finare gesterna jag har fått uppleva.

I takt med att Sven-Erik Danielsson städat och underhållit rastplatsen har besökarna skött sig allt bättre. Stölder och nedskräpning har minskat drastiskt.

Så det mesta är frid och fröjd för rastplatsägare Danielsson, även om hans verksamhet knappast är någon guldgruva.

– Får jag det att gå runt är jag nöjd.

Nu ska 66 000 kronor, inklusive moms, satsas på elektrifiering och då är det förstås en och annan som frågar Danielsson vad det är som driver honom att ge sig in i sådant här på ålderns höst.

– Allt handlar ju inte om pengar. Jag har redan min pension och att hålla på med det här gör mig bara friskare och friskare.

Under måndagen får han hjälp av de lokala kyrkbåtsbyggarna att inleda upprustning av rasthyddorna. Panel på väggarna, kanske även tak och möjligen fönster med utsikt mot sjön är aktuella projekt.

Sedan hoppas Sven-Erik Danielsson på ljustavlor med lokal information, namnbyte av rastplatsen till Försmak av Dalarna och förmodligen en hel del till.

Idéerna formligen sprutar fram och han ser inget slut på sin gärning.

– Vad det blir av rastplatsen får växa fram utifrån vad plånboken klarar.