Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen rädder för tandläkaren

Tandläkarskräck är förhoppningsvis inget som drabbar dagens sexåringar.
Ett besök hos Folktandvården innehåller både teater och skattjakt.

Varje år erbjuds alla sexåringar i kommunen att komma på specialbesök hos Folktandvården. En mångårig tradition som ska göra mötet med tandläkaren till en rolig upplevelse.

– Det är tredje gången som vi gör en pjäs om Pippi Långstrump som har köpt tandborstar och tandkräm för sina guldpengar, berättar tandläkaren Karin Pihlgren.

Själv har hon Pippirollen och diskuterar tänder med piraten Putte, vilken spelas av Carina Martinpelto. Tandtrollet Marie Forsberg är också behjälplig.

– Vi pratar om vad som är bra för tänderna, bland annat när det gäller kost och barnen får frukt när de går, säger Karin Pihlgren.

Krokodilen Konrad har också en viktig roll när det gäller att demonstrera tandborstning.

Karin Pihlgren berättar att idén med teatern fått positivt gensvar både från barn och vuxna. Folktandvården i Hedemora har också utsetts till årets klinik i Dalarna.

Efter undersökningen hos tandläkaren får sexåringarna ledtrådar för att kunna hitta en skatt.

Skatten är en påse som bland annat innehåller en tandborste och ett timglas som visar hur länge det är nödvändigt att borsta sina tänder.

Valter Berg har nyss lagt sig i stolen hos klinikchefen Karin Konradsson. Men han har varit hos tandläkaren förut och är inte ett dugg orolig.

Är det inte läskigt alls?

– Nej, svarar Valter så gott han kan med en spegel i munnen.