Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen prövning för Spendrup

Skattetvisten gällde dock inte den dagsaktuella ölskatten utan bryggerichefens bostadsförmåner efter köpet av Vårbybryggeriet och flytten från Ludvika.

Jens Spendrup bodde då några nätter i veckan i en av företaget tillhandahållen lägenhet på Floragatan i Stockholm där också Jens Spendrups förra hustru April bodde.

Jens Spendrup får nu skatta för denna förmån fram till dess bostaden såldes hösten 1991.

Jens Spendrup, vd i Spendrups Bryggerier, skrev sig sedan 1991 till Stockholmstrakten där bryggeriet gav honom en billig tjänstebostad, herrgården Nådhammars Gård utanför Trosa i Sörmland.

Herrgården hade köpts in för åtta miljoner och rustats för ytterligare tolv miljoner.

Bostadsförmånens värde deklarerades av Jens Spendrup till 7 825 kronor i månaden för 930 kvadratmeter år 1991 och året därpå till 9 450 kronor i månaden, ett belopp som Jens Spendrup vidhållit när han begärde prövningstillstånd hos Regeringsrätten.

På tok för billigt, ansåg skattemyndigheten som efter razzian kraftigt ville upptaxera Jens Spendrup för hans bostadsförmån. För åren 1991 och 1992, till 40 000 respektive 45 000 i månaden. Dessutom lägga på Jens Spendrup värdet av fri hushållsel med ytterligare 5 416 kronor i månaden samt straffa honom med ett så kallat skattetillägg.

Kammarrätten prutade i fjol på länsrättens domar och ansåg att 30 000 i månaden var en rimlig bostadsförmån 1991 och 31 666 kronor i månaden år 1992.

Jens Spendrup, 60 år, är fortfarande skriven på Baltzar von Platens gata i Stockholm trots att han nu åter bor på Nådhammar efter skilsmässan. Han var fram till den 3 november 2001 skriven på Nådhammars Gård där också förre hustrun April Spendrup, 52 år, varit skriven fram till den 17 april i år.

Jens och April Spendrups äktenskap höll i 17 år. I juni 2002 begärde de skilsmässa som beviljades hösten 2003. Då krävde April att få bo kvar i Nådhammar fram till pensioneringen 2016 med 50 000 i månaden i underhåll.

Jens Spendrups ville ha tillbaka sin gård och tyckte att April kunde arbeta som alla anda.

29 december i fjol så återkallade dock både Jens och April gemensamt sin tvist vid Stockholms tingsrätt.

BO JOFFER