Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen oro över vatten i tunnel

En och annan nyfiken har undrat om det är en kanal som har byggts under länsvägen vid Stensbonoret.
Men vattensamlingen i tunneln för den nya gång- och cykelvägen är väntad, berättar projektörerna.

Redan när kommunen och Trafikverket gav AEB i uppdrag att bygga den nya gång- och cykelvägen mellan Stensbo och Finnsviken fanns det med i beräkningen att vatten skulle trycka upp i tunneln, vilken placerades på plats förra veckan.

– Ja, det är projekterat så här och trumman ligger rätt. Det ser helt enkelt värre ut än vad det egentligen är. Här ska ju på ungefär en halvmeter berg till inne i tunneln, säger AEB:s vd Håkan Lodin.

Tillsammans med arbetsledaren Lars Andersson var han under torsdagen på plats för att få en bild av hur arbetet fortskrider. Det enda bekymmer de har gällande vattnet är att det kommer att krävas någon annan typ av dikeslösning än vad det från början var planerat för.

– Men det löser vi. Vattnet är jag inte ett dugg orolig för, säger Lodin.

När väl beläggningen är på plats i tunneln kan det ändå stundvis bli väl "fuktigt" att färdas igenom den.

– Under normala förhållanden kommer det inte att vara några problem, men däremot finns det med i beräkningen att det kommer att stå vatten i tunneln i högvattentider som till exempel då det är vårflod.

Till saken hör att sjöarna Väsman och Björken, vars vatten det är som trycker upp i tunneln, för närvarande är 30 centimeter under dämningsgränsen för Väsman.

Så vattnet kan alltså komma att stå en hel del högre än på bilden här intill, men då tillkommer alltså att ett rejält lager berg ska läggas in i tunneln.

– Och det är dessutom rejält med berg under tunneln, så det finns ingen risk för frostsprängning på vintrarna, säger Håkan Lodin.

Nu återstår ungefär en månads tid av jobb på platsen och Håkan Lodin känner sig trygg i förvissning om att allt kommer att klaffa.

– Ja, för så här långt har allt gått enligt planerna.