Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen mer skolmat på entreprenad

Skolmåltid på entreprenad är inget nytt konstaterar Lotta Bergstrand.
– Det har vi redan i dag på Dahlandergymnasiet.

Som tidningen berättade i går, blev centerpartiets motion om flertjänstavtal i kommunal upphandling, helt sågat av majoriteten vid senaste fullmäktigemötet eftersom den inte anses möjlig att genomföra: "Den strider mot lagen."

Centerns motion om skolmåltider på entreprenad gick samma väg. Men i stället för att avslås, ansågs den besvarad.

Beslutet föregicks förstås av debatt.

Utgångsläget är centern idé att man kan höja kvalitén på skolmaten genom att låta en entreprenör, som inte är hänvisad till lagen om offentlig upphandling, få chansen att svara för måltidsservice vid kommunens skolor.

– Att våga prova nya driftsformer skulle öppna för nya möjligheter, säger Marit Ragnarsson (C).

Det främsta motivet är inte att sänka kostnaderna utan att öka kvaliteten och efterfråga närproducerad mat. Klockarskolan skulle vara lämplig för denna upphandling.

– Detta är inte heller möjligt, kommenterar kommunalråd Abbe Ronsten (S). Enlig lag kan man inte ställa krav på närproducerat i en upphandling och vi har ingen garanti för att den entreprenör vi väljer ens är intresserad av närproducerat.

Marit Ragnarsson ger sig inte:

– Visst går det, för du missar poängen. Man kan ställa krav på entreprenören att leverera det som kunden, det vill säga skolans matråd, efterfrågar.

– Er utgångspunkt är att nytänkande är läskigt, farligt och negativt.

Ronsten besvarar:

– Jag tycker inte för ett ögonblick att det är läskigt, men man måste fundera på om detta tjänar skattebetalarna. Vi är en liten kommun och har mycket utlagt på entreprenad redan nu.

– Dessutom finns det inte en chans att får ett konkurrenskraftigt anbud om matrådet ska styra vad entreprenören ska leverera. Affärsmässigt är det en dålig modell.

Göran Johansson (V) gillar inte heller förslaget.

– Det är ett otroligt slöseri med kommunens pengar. Vi har investerat mycket i stjärnrestaurang - att slå sönder detta i nuläget är som att kasta pengarna i sjön.

I ett yttrande säger inköpsenheten att den inte ser några hinder att pröva centerns förslag medan kostenheten föredrar fortsätt skolmat i kommunal regi.

Barn- och utbildningsnämnden föreslår att motionen avslås, bland annat för att satsningen på stjärnrestaurang medfört att eleverna, framför allt i Klockarskolan, är mer nöjda med den mat som serveras.

Elsa Efraimsson-Vestman har tagit till sig ovan nämnda yttranden och föreslår i stället:

– Vi kanske borde tänka lite längre. Vi ska ju få några nya förskolor i kommunen. Vi kanske kan prova där, då behöver vi inte ta bort stjärnrestaurangen.

Det skulle ge möjlighet till nya grepp menar hon, samtidigt som hon efterlyser en utredning på Skönviksrestaurangen som levererar mat till Dahlander.

Det där med nya driftsformer och nya grepp fnyser Lotta Bergstrand (FP) åt.

– Centern slår in öppna dörrar. Vi har ju redan skolmåltid på entreprenad. Jag tycker motionen ska anses vara besvarad.

Efter att ha ställt tre förslag mot varandra, vann Bergstrands förslag: motionen anses därmed besvarad - ingen mer skolmat på entreprenad alltså.