Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ingen kommunal borgen till Leksands IF"

– Det blir ingen kommunal borgen på 25 miljoner kronor till Leksands IF.
Trots att inget politiskt beslut är taget är Anne-Lie Stenberg (M) - förste vice ordförande i kommunstyrelsen - tvärsäker.
– Det är inte försvarbart, säger hon till DT Falu Kuriren.

På måndag nästa vecka är det meningen att kommunstyrelsen i Leksand ska diskutera ansökan om kommunal borgen till Leksand IF hockey.

Ärendet ligger som första punkt på dagordningen - men redan nu står det klart att politikerna i Leksand säger nej till ett borgensåtagande på 25 miljoner kronor. Det säger Anne-Lie Stenberg (M).

– I alliansen är vi helt överens - 25 miljoner kronor är inte försvarbart, säger Stenberg och målar upp värsta scenariot:

Leksands IF går i konkurs och ramlar ner till lägsta serien, banken blir ägare till en arena som kommunen mer eller mindre tvingas ta över för en symbolisk summa.

– Det skulle betyda att vi istället för att betala 4,5 miljoner kronor om året i hyra plus en miljon i extra anslag så länge laget inte är i elitserien - i stället skulle stå med driftskostnader på 12 miljoner kronor om året.

Så beskedet till LIF efter KS möte på måndag blir nej till borgen?

– Det är inte säkert att det blir något beslut alls på måndag. Det beror på vad pågående förhandlingar ger. Leksands IF håller äntligen på att anpassa kostymen efter situationen man är i och inte elitseriespel.

Vad ser du för scenario för LIF om konkurs ska undvikas?

– Vad jag kan se är en rekonstruktion det bästa - något liknande som AIK har genomgått tidigare.