Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen jackpot för svenskarna

Annons

Svenskarna är borta från den gyllene jackpoten.

Christian Olsson missade med två centimeter, Susanna Kallur med sex hundradelar och Kajsa Bergqvist nästan helt vid Golden league-galan i Oslo.

Olsson inledde säsongen med 17,33 och tog ledningen i första omgången av trestegstävlingen. Men när svensken sedan följde upp med två ogiltiga hopp passade britten Phillips Idowu på att ta ledningen med 17,35.

Olsson flög långt i den femte omgången, men ett mycket knappt övertramp lurade svensken på segern.

I sjätte omgången nådde Olsson inte över 17 meter och noterade en sällsynt förlust _ två centimeter skiljde till Idowu.

Senaste förlusten i en trestegstävling för svensken var i DN-galan 2004, så Olsson har vant sig vid att vinna. 2004 var också året då han vann jackpoten i Golden league.

Liksom Christian Olsson blev Susanna Kallur tvåa i säsongspremiären efter 12,76 på 100 m häck.

Till segrarinnan Michelle Perry, USA, skiljde nu sex hundradelar. Men Perry har i år gjort snabba 12,51, en hundradel bättre än det personbästa som Kallur noterade vid Golden league-galan i Rom förra året.

Kajsa Bergqvist brukar ha svårt att hitta hoppformen på Bislett och årets tävling var inget undantag. Hon som var felfri över 2,02 i Turin förra helgen fick nu problem redan på 1,93. Efter två rivningar så krånglade sig svenskan över med darr på ribban i tredje försöket _ precis som senaste gången Bergqvist tävlade i Oslo.

Carolina Klüft klarade 1,85 i tredje försöket och rev ut sig på 1,90. Hon slutade därmed nia och sist i höjdtävlingen.

Magnus Arvidsson gjorde en mycket fin spjuttävling i konkurrens med stora delar av världseliten. Han vräkte iväg redskapet hela 84,10 i sitt första kast, hans näst bästa kast i livet. Arvidssons månadsgamla personbästa är 85,75.

I den högklassiga tävlingen räckte fredagens fina resultat ändå bara till en femte plats.

Nu krävs segrar i Paris, Rom, Zürich, Bryssel och Berlin för att någon svensk ska kunna vara med och dela på "tröstsumman" 500|000 dollar (cirka 3,5 miljoner kronor). Men det förutsätter också att någon av de tio segrarna i Oslo inte vinner i de fem återstående galorna.

TT

Mer läsning

Annons