Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen i landstinget ska förlora jobbet

Inga varsel eller uppsägningar av personal de kommande fyra åren. Det lovar landstingsledningen.
– Men sötebrödsdagarna är inte här. Vi kommer fortsätta rationaliseringarna för att effektivisera verksamheten, säger landstingsrådet Ingalill Persson (S).

I slutet av september meddelande den politiska landstingsledningen att planerade att höja skatten med 50 öre efter nyår. Det skulle ge en inkomstförstärkning med 250 miljoner.

De senaste veckorna har den politiska majoriteten lanserat satsning efter satsning. Bland annat 80 miljoner på läkarna och primärvården - och lika mycket för att en gång för alla eliminera de rekordlånga operationsköerna.

– Vi höjer för att långsiktigt skapa förutsättningar för en högkvalitativ utveckling. Samtidigt ska vi återställa ekonomin. Bland annat ska det ackumulerade underskottet på 833 miljoner bort fram till 2017. I och med de ökande pensionsavgångarna vi öka pensionsavsättningarna med mellan 100 och 150 miljoner kronor per år. Till 2015 ska landstingens lån vara avbetalda, bland annat lånet - 300 miljoner - för nya vårdblocket vid Falu lasarett, säger Ingalill Persson.

För att det ska gå ihop ekonomiskt ska effektiviseringsarbetet fortsätta. Med 0,5 procents effektivisering per år.

– Våra satsningar på sjukvården som vi planerar betyder inte att sötebrödsdagarna är här för verksamheten. Vi kan inte luta oss tillbaka. Vardagsrationaliseringen ska fortsätta, med 0,5 procent - det motsvarar effektiviseringar på cirka 30 miljoner kronor per år, säger Ingalill Persson.

Det fortsatta besparingsarbetet ska inte resultera i några nya uppsägningar.

– Vi vill vara mycket tydliga med det. Det kommer inte att bli några varsel eller uppsägningar i Landstinget Dalarna under perioden fram till 2017. Det här är jätteviktigt för oss. Under de senaste två årens besparingsarbete har vi redan blivit 200 färre anställda. Personalen har fått ta en stor del av det besparingsarbete som gjorts. Om någon tjänst eventuellt försvinner under perioden så kommer det i så fall bara lösas genom naturlig avgång, säger Ingalill Persson.