Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen höjd soptaxa för sjunde året i rad

Falu Energi och Vatten, FEV, avstår för sjunde året i rad från att höja avfallstaxan. Men taxan för elnät och vatten höjs med fyra procent.

– Höjningen av vattentaxan blir fyra procent. Det är något mindre än vi kalkylerat med och det beror på att projektet med vår nya vattentäkt Lennheden vatten går bättre än vi räknade med. Det känns bra, säger FEV:s vd Bengt Gustafsson.

– Höjningen av elnätstaxan rår vi inte heller på. Svenska Kraftnät kommer att kraftigt att öka sina investeringar, med flera hundra procent de närmsta åren, och det trycker man i sin tur ned på nedanliggande nät. Vi måste ta ut det av kund. Visst våndas man över detta, men vi har inga alternativ och höjningen ligger inom rimlighetens gräns, fortsätter han.

Bengt Gustafsson konstaterar att FEV styr själva över avfallstaxan.

- Nu för sjunde året i rad så avstår vi från att höja. Vår avfallsanläggning är väl investerad och är en av de femte bästa i landet så det känns bra och har hanterats proffsigt av vår personal, säger Bengt Gustafsson.

Avgiftsundersökningen Nils Holgerssonrapporten har kommit. Hur tycker du att FEV står sig i en jämförelse?

– Bättre än de mål vi satte upp. 2005 låg vi på plats 210 av 290 och det var inte bra. Då satte vi upp som mål att förbättra oss fem placeringar om året kommande år. Nu är vi totalt sett på 75:e plats, det motsvarar 19 placeringar bättre i snitt. Vi finns bland de 30 företag som höjt taxorna minst i landet. När vi ligger runt plats 50 är jag riktigt nöjd, men så mycket bättre tror jag inte att vi kan bli för då börjar man tumma på investeringarna och det är inte bra på sikt.

– Vi har förbättrat oss på samtliga områden utom vattentaxan och det är ju inte så konstigt med tanke på att vi storinvesterar i en ny vattentäkt. På avfall ligger vi nu på 85:e plats. I snitt har avfallstaxorna höjts med 1,5 procent och vi har klarat oss utan höjning så jag hoppas att vi förbättrar oss På fjärrvärme ligger vi på plats 43 och 2005 fanns vi på plats 101, säger Bengt Gustafsson.