Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen hastighetssänkning

Under tre år har Ivan Källander i Garsås kämpat för sänkt hastighet genom byn på riksväg 70. Hans krav är att hastigheten sänks från 60 till 50 kilometer i timmen. Nu avslår Transportstyrelsen Ivan Källanders överklagan. Men samtidigt får även länsstyrelsen kritik.

Med Ivan Källander i spetsen har byborna kämpat i flera år för att sänka hastigheten till 50 kilometer genom hela byn. Men i början av mars i år kom ett överraskande besked från länsstyrelsen med beslut om att i stället höja hastigheten från 50 till 60 på den del av riksväg 70, som redan hade 50.

Kommunen har tidigare nekat de boende sänkt fartgräns och länsstyrelsen fastställer nu det beslutet.

Skälet till länsstyrelsens ställningstagande är att få en bättre trafikrytm genom byn.

Ivan Källander överklagade ärendet och nu har Transporstyrelsen kommit med sitt beslut. Överklagan avslås. Men samtidigt får även länsstyrelsen kritik av Transportstyrelsen i följande ordalag.

"Detta innebär att länsstyrelsen inte hade ett tillräckligt beslutsunderlag innan beslutet fattades", skriver Transportstyrelsen och finner därmed att det överklagade beslutet ska upphävas och ärendet ska återförvisas till länsstyrelsen för fortsatt handläggning.

Enligt Ivan Källander kan detta ses som att ärendet åter hamnat på länsstyrelsens bord.

– Mora kommun har tidigare nekat de boende sänkt fartgräns medan polisen sagt ja, säger Ivan Källander.

Han uppger att ärendet kommer att behandlas på trafiknämnden i Mora den 20 september.

Där ska Ivan Källander påtala att den högre hastigheten genom byn har delat byn i två delar eftersom det är svårt för gående att ta sig över vägen.

– Dessutom har Trafikverket varit på plats och gjort bullermättningar där bullret kommer upp 70 decibel, men Trafikverkets sammanfattning är att bullret inte är störande för de boende.