Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen finsk avdelning i kommunens äldreomsorg

Det blir ingen avdelning med finsk profil inom äldreomsorgen.
Omsorgsnämnden säger nej.
– Men jag är öppen för det i framtiden, säger nämndens ordförande Barbro Hietala Nordlund (S).

Kristdemokraterna har föreslagit att en avdelning med finsk profil ska skapas inom kommunens äldreomsorg. Detta med tanke på att det i Borlänge bor många invånare med finskt ursprung.

Kommunen har genomfört en inventering på äldreboendena och kommit fram till att där bor tio personer med finska som modersmål. Personalens kunskaper i finska har också undersökts och slutsatsen är att behovet av finskspråkig kompetens i dag är tillgodosett.

Därför säger omsorgsnämnden nej till att i dagsläget starta en särskild avdelning med finsk profil. Frågan har blivit aktuell efter att Kristdemokraterna lagt en motion i kommunfullmäktige i ärendet, och partiet anser att det redan i dag finns behov av en avdelning med finsk profil. Sverigedemokraterna vill inte se några speciallösningar över huvud taget och säger definitivt nej.

– Vi tar upp en diskussion igen om det blir ett större behov än det vi kan se i dag. Om Borlänge skulle bli ett finskt förvaltningsområde ökar kravet på oss. Men då finns det också pengar att få, säger omsorgsnämndens ordförande Barbro Hietala Nordlund (S).

Hon har inget emot att så småningom genomföra förslaget.

– Jag är öppen för det, men det kostar att hålla specialavdelningar. Det är inte heller bara att flytta ihop människor.

Det finns i dag 488 Borlängebor över 65 år med finska som modersmål. Behovet av en avdelning med finsk profil kan därför antas öka i framtiden. När underlaget är tillräckligt stort ska frågan om ett boende för finskspråkiga, med finsktalande personal, prövas igen.

När omsorgsnämnden nu sagt sitt ska ärendet vidare för slutligt beslut i kommunfullmäktige.