Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ingen blir utförsäkrad"

– Enligt mitt sätt att se är det ingen som blir utförsäkrad. En del får börja om och söka igen, men om man överklagar till förvaltningsätten så kan det ta tid.

Det säger Ingo Tängerby som är områdeschef för Försäkringskassan i Dalarna. Han kan inte kommentera det enskilda fallet, men berättar lite mer generellt hur han ser på fall som liknar Rolf Svärdströms.

Enligt en rapport från Försäkringskassan levde 44 människor utan inkomst 2010. Hur många i Dalarna är nollklassade i dag?

– Det vet jag inte säkert, det är kanske 20-30 på ett år. Men deras fall kan alltid prövas om igen.

– De nya reglerna slog hårt när de kom 2008, men med rehab-kedjan och ett bättre samarbete med arbetsförmedlingen har allt färre blivit utan ersättning. Generellt sett är det ytterst få, en del av dem får försörjningsstöd, säger Ingo Tängerby.

Reglerna har mjukats upp i år. Vad har det inneburit?

– Så här långt har vi inte sett effekterna. Vi tittar en gång till på vissa ärenden som är i gränszonen. I Dalarna kan det handla om mellan 10 och 30 fall på ett år som skulle kunna komma i åtnjutande av ersättningen. Det är fortfarande restriktivt, men det finns några. Den siffran baserar jag på en beräkning som säger att det finns 1000 sådana fall i riket.

Rolf Svärdström känner sig osynliggjord, att han inte har någonstans att vända sig?

– Det beklagar jag och har den största respekt för hans upplevelse. Samtidigt tycker jag att det låter konstigt. Alla ska ha en personlig handläggare, oavsett hur ärendet ser ut, det pratar vi väldigt mycket om

Fyra läkarutlåtanden har blivit underkända av Försäkringskassan?

– Det är inte alls konstigt. Tyvärr är det fortfarande så att läkare har svårt att beskriva funktionsnedsättning, eller om man vänder på det - finns det någonting den här personen kan göra.

– Det är jätteviktigt hur läkaren skriver, många har blivit bättre på det. Vi ska kunna läsa det och göra en bedömning, säger Ingo Tängerby.