Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingegerds studiecirkel firade på Gammelgården

Coronapandemin satte krokben för firandet av 90-årsdagen, men Ingegerd Hellbergs studiecirkel tyckte att en fest i juni på Gammelgården i Borlänge var ett bra alternativ.

Gammelgården tog dagen till ära fram en svensk flagga till jordgubbstårtan. 1993 tog Ingegerd Hellberg initiativ till studiecirkeln. Det var en bok läst av 28 000 svenskar som satte igång cirkeln. SKS, som Svenska kyrkans studieförbund då hette, var med på noterna.

Cirkeln lever ännu. I år läser man biskop Mikael Mogrens bok ”Kraft och Mod” och Olle Carlssons ”Kallad - Kamp och Kärlek”. Cirkeln skall bjuda in biskopen för ett samtal om hans bok i höst. Tidiga böcker man läst har handlat om Fredrika Bremer, miljöfrågor, mäns våld mot kvinnor, poesi av Nelly Sachs och Lennart Sjögren. Cirkeln har skärskådat Martin Luther, med mera.

Cirkeln har under tiden fyllts på med nya medlemmar. En deltagare var framlidna Margit Yngström. När vårterminen avslutats gick hon sin väg, men vände sig om och sade: ”Det är bra, Ingegerd, att du håller våra gamlingars huvud i gång.” Veckan efter dog hon.

– Jag är så glad i min cirkel. Det var en verkligt fin överraskning man bjöd på den 10 juni, säger Ingegerd Hellberg. Hoppas pandemin ger sig så att vi kan samlas i höst igen.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel