Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga tävlingar i vinter i Faluns nyrenoverade hoppbackar

Skid-VM i Falun skulle bli ett uppsving för svensk backhoppning.
Resultatet blev precis tvärt om.
– Vi har aldrig haft så dåligt med resurser som nu. Det är dags att tänka om ifall sporten ska överleva i Sverige, säger Jerker De Vall, ordförande i Svenska backhoppningsförbundets grenråd.

Skid-VM i Falun blev ingen en nystart för svensk backhoppning, trots att Skidförbundet gjorde en satsning på ungefär två miljoner kronor per år från och med fyra år före mästerskapet. Efter en dålig svensk VM-insats är nu situationen kritisk för sporten, som inför kommande säsong får mindre än 200 000 kronor av Svenska skidförbundet.

Konsekvenserna:

+ Ingen landslagsledning eller landslagstränare har anställts.

+ Det finns ingen fungerande landslagsverksamhet. Jonas Sandell, ett av de två norska nyförvärven, har sagt att han ångrar sitt beslut att bli svensk hoppare. Carl Nordin tvekar att fortsätta och Christian Inngjerdingen tränar på egen hand.

+ Backhoppningen har ingen anställd personal på förbundet.

+ I vinter arrangeras inga tävlingar i Faluns nyrenoverade hoppbackar.

– Eftersom vi inte har någon organiserad träningsverksamhet för landslaget får klubbarna stötta sina hoppare. Sedan får vi se om vi kan ställa upp med landslag på juniornivå eller i kontinentalcupen, säger Jerker De Vall.

– Jag kan förstå att skidförbundet väljer att dra ner på stödet. Vi gjorde ju inte de förväntade resultaten på VM. Men jag är besviken att det i vinter inte blir några tävlingar i de nyrenoverade hoppbackarna. Det är bedrövligt av förbundet att de inte engagerade sig mer i den frågan. Där finns ju en arrangörsorganisation som måste hålla i gång.

Nu signalerar Jerker De Vall att det blir nya tider för svensk backhoppning, som har 50-60 aktiva i alla ålderskategorier.

– Vi måste skapa ett marknadsråd som skaffar sponsorer så vi kan bära våra egna kostnader.

Det finns en generation i 15-årsåldern om ungefär fem killar och fem tjejer. Jerker De Vall menar att de är framtiden och "måste behållas och tas hand om".

Niklas Carlsson, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet, säger att det minskade ekonomiska stödet ska ses som en signal till svensk backhoppning att flytta fokus från landslag till klubbverksamheten:

– Den signalen gav vi redan för två år sedan. Tidigare innebar stödet till landslagsbackhoppningen att vi hade den dyraste kostnaden per aktiv jämfört med alla våra olika landslag. Nu blir det stor effekt om dessa pengar i stället läggs på barn och ungdomsidrotten. Sedan blir det en utmaning för backhoppningen när det handlar om anläggningar och liknande.

Carlsson förklarar varför det inte blir några tävlingar i Falun i vinter:

– Vi på skidförbundet är inte beredd att ta den ekonomiska risken det innebär att arrangera en internationell backhoppningstävling. Vi får se hur vi gör kommande vintrar.

(TT)